Health & Fitness

Αξιωματούχος ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» στους άνω των 60

Τι ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα LaStampa

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό © EPA

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ζητά να σταματήσει η χορήγηση του AstraZeneca σε πολίτες, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τη θέση ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, εξέφρασε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων, σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια κατά της Covid-19, με τεχνολογία mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μετέδωσε το Reuters, έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη ή κάτω από τα 30 έτη.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες» σημείωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών Covid-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι εξέφρασε την άποψη να δοθεί έμφαση στα εμβόλια με τεχνολογία m-RNA.

Εμβόλιο AstraZeneca σε ηλικιωμένους - Τι απαντά αξιωματούχος του EMA

Ερωτηθείς για το αν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο AstraZenca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι απάντησε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Ιταλία ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 ότι σκοπεύει να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ