Οι ΗΠΑ εγκρίνουν φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το Aducanumab καταπολεμά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδής, η οποία σχηματίζει μη φυσιολογικές συσσωματώσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ με το φάρμακο Αducanumab που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο».
Ένα καινούργιο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το Aducanumab, το πρώτο μετά από σχεδόν 20 χρόνια, εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του στη Βρετανία. Το Aducanumab καταπολεμά περισσότερο την υποκείμενη αιτία της Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, παρά τα συμπτώματά της.
Αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε. Αν και το Αducanumab μειώνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, πράγμα που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι: μερικοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν τον Μάρτιο του 2019 με περίπου 3.000 ασθενείς. Το φάρμακο, που χορηγείται με μηνιαία ένση, φαίνεται ότι επιβραδύνει τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις.
Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι έχουν Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών. Στη Βρετανία οι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 500.000 άτομα αλλά οι επιλέξιμοι για το Αducanumab θα είναι μεταξύ 60-70 ετών και σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα κοστίζει το Αducanumab κι αν θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας με δεκάδες χιλιάδες λίρες ανά ασθενή κάθε χρόνο. Πάντως, αν εγκριθεί στη Βρετανία η πρόσβαση θα περιορίζεται σε όσους έχουν υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των πλακών οι οποίες προκαλούν απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό και έλλειψη κατανόησης απλών εννοιών.
Ο καθηγητής Bart De Strooper, διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια, χαρακτήρισε το Αducanumab «εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο» στην αναζήτηση θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ υπενθυμίζοντας την παταγώδη αποτυχία της επιστήμης κατά την τελευταία δεκαετία, όπου περισσότερες από 100 πιθανές θεραπείες αποδείχτηκαν φιάσκο. Ο δε καθηγητής John Hardy, καθηγητής νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για ένα φάρμακο με οριακό όφελος που θα βοηθήσει μερικούς προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.» Από την πλευρά του ο Robert Howard, καθηγητής ψυχιατρικής γήρατος στο UCL, χαρακτήρισε το φάρμακο «σοβαρό σφάλμα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναζήτηση για ουσιαστικές θεραπείες της άνοιας και κατηγόρησε την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για συμπαιγνία με την Big Farma.
Παρά τους ενδοιασμούς, η «Εταιρεία Αλτσχάιμερ» θεωρεί το φάρμακο «πολλά υποσχόμενο» και το ίδρυμα Alzheimer Research UK, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Matt Hancock ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τουλάχιστον 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ήπια μορφή της νόσου περιμένουν να τους χορηγηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.