Health & Fitness

Πώς η σύγχρονη ζωή κάνει τους άντρες στείρους

Μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητική μείωση της ποιότητας του σπέρματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sperma-steirotita-andres.jpg

Άντρες και στειρότητα: μελέτη αποκαλύπτει ότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός μείωσης της ποιότητας του σπέρματος τα ζευγάρια θα δυσκολεύονται πολύ να κάνουν παιδιά.

Αν εξετάσουμε την πυκνότητα του σπέρματος -το 2011 είχε γίνει σχετική έρευνα σε ευρεία κλίμακα- διαπιστώνουμε μείωση κατά περισσότερο από 1% ετησίως. Αν η μείωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα ζευγάρια θα δυσκολεύονται πολύ να κάνουν παιδιά. Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Shanna Swan που μίλησε προχθές στο BBC, η αραίωση και εξασθένιση του ανδρικού σπέρματος, οφείλεται στις χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στο περιβάλλον μας: «Δεν ξέρουμε ποιες επιπτώσεις έχουν ακόμα και πολύ συνηθισμένες ουσίες όπως το Teflon στις κατσαρόλες,» λέει η Shanna Swan. «Όλες οι χημικές ουσίες που "μαλακώνουν" τα πλαστικά, φαίνεται ότι ελαττώνουν την τεστοστερόνη και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.» Πρόκειται κυρίως για τις φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικούς εστέρες, δηλαδή την κατηγορία των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές ουσίες για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό. Αυτές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ελαττωμάτων και αργότερα τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.

Ένοχα για τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος φαίνεται να είναι τα φυτοφάρμακα: άνδρες από το κεντρικό Μιζούρι, μια αγροτική περιοχή όπου καλλιεργούν καλαμπόκι και σόγια και χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα, έχουν κατά 50% μικρότερη ευκινησία σπέρματος από εκείνους που ζουν στη Μινεάπολη. Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων δεν σχετίζεται μόνο με την ανθρώπινη αναπαραγωγή αλλά με όλα τα είδη νοσηρότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου  του προστάτη και των γεννητικών οργάνων και, τελικά, με τη διάρκεια της ζωής.

Παλιότερα υπήρχε η προκατάληψη ότι οι γυναίκες ευθύνονταν για την ατεκνία των ζευγαριών. Τώρα ξέρουμε ότι η ευθύνη είναι κοινή κι ότι μετατοπίζεται προς τους άνδρες. Και καθώς γίνεται όλο και δυσκολότερη η απόκτηση παιδιών, επινοούμε τεχνικές όπως αποθήκευση ωαρίων και σπέρματος ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με ορμονική αγωγή. Αλλά όλα αυτά είναι η έσχατη λύση και αντιπροσωπεύουν μια κοινωνία που, καθώς θεωρεί την τεκνοποιία «αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα» πασχίζει να το ασκήσει. Σύμφωνα με τη Shanna Swan υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να εξετάζονται προτού καταφύγουν τα ζευγάρια σε δραστικές λύσεις οι οποίες συνεπάγονται αρκετή ταλαιπωρία και μεγάλη χρηματική δαπάνη. Οι παράγοντες αυτοί είναι η απώλεια βάρους, το σταμάτημα του καπνίσματος και η αποφυγή έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μέσα στο σπίτι: τα εντομοαπωθητικά, τα βερνίκια νυχιών, οι κόλλες, τα σεξουαλικά βοηθήματα, ακόμα και τα προφυλακτικά -γενικά ό,τι φτιάχνεται από jelly rubber- βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ