Πώς η σύγχρονη ζωή κάνει τους άντρες στείρους
Μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητική μείωση της ποιότητας του σπέρματος
Άντρες και στειρότητα: μελέτη αποκαλύπτει ότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός μείωσης της ποιότητας του σπέρματος τα ζευγάρια θα δυσκολεύονται πολύ να κάνουν παιδιά.
Αν εξετάσουμε την πυκνότητα του σπέρματος -το 2011 είχε γίνει σχετική έρευνα σε ευρεία κλίμακα- διαπιστώνουμε μείωση κατά περισσότερο από 1% ετησίως. Αν η μείωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα ζευγάρια θα δυσκολεύονται πολύ να κάνουν παιδιά. Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Shanna Swan που μίλησε προχθές στο BBC, η αραίωση και εξασθένιση του ανδρικού σπέρματος, οφείλεται στις χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στο περιβάλλον μας: «Δεν ξέρουμε ποιες επιπτώσεις έχουν ακόμα και πολύ συνηθισμένες ουσίες όπως το Teflon στις κατσαρόλες,» λέει η Shanna Swan. «Όλες οι χημικές ουσίες που "μαλακώνουν" τα πλαστικά, φαίνεται ότι ελαττώνουν την τεστοστερόνη και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.» Πρόκειται κυρίως για τις φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικούς εστέρες, δηλαδή την κατηγορία των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές ουσίες για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό. Αυτές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ελαττωμάτων και αργότερα τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.
Ένοχα για τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος φαίνεται να είναι τα φυτοφάρμακα: άνδρες από το κεντρικό Μιζούρι, μια αγροτική περιοχή όπου καλλιεργούν καλαμπόκι και σόγια και χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα, έχουν κατά 50% μικρότερη ευκινησία σπέρματος από εκείνους που ζουν στη Μινεάπολη. Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων δεν σχετίζεται μόνο με την ανθρώπινη αναπαραγωγή αλλά με όλα τα είδη νοσηρότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του προστάτη και των γεννητικών οργάνων και, τελικά, με τη διάρκεια της ζωής.
Παλιότερα υπήρχε η προκατάληψη ότι οι γυναίκες ευθύνονταν για την ατεκνία των ζευγαριών. Τώρα ξέρουμε ότι η ευθύνη είναι κοινή κι ότι μετατοπίζεται προς τους άνδρες. Και καθώς γίνεται όλο και δυσκολότερη η απόκτηση παιδιών, επινοούμε τεχνικές όπως αποθήκευση ωαρίων και σπέρματος ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με ορμονική αγωγή. Αλλά όλα αυτά είναι η έσχατη λύση και αντιπροσωπεύουν μια κοινωνία που, καθώς θεωρεί την τεκνοποιία «αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα» πασχίζει να το ασκήσει. Σύμφωνα με τη Shanna Swan υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να εξετάζονται προτού καταφύγουν τα ζευγάρια σε δραστικές λύσεις οι οποίες συνεπάγονται αρκετή ταλαιπωρία και μεγάλη χρηματική δαπάνη. Οι παράγοντες αυτοί είναι η απώλεια βάρους, το σταμάτημα του καπνίσματος και η αποφυγή έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μέσα στο σπίτι: τα εντομοαπωθητικά, τα βερνίκια νυχιών, οι κόλλες, τα σεξουαλικά βοηθήματα, ακόμα και τα προφυλακτικά -γενικά ό,τι φτιάχνεται από jelly rubber- βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.