Το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac μειώνει τη θνητότητα κατά 97% ενώ αυτό των Pfizer/BioNTech κατά 80%, σύμφωνα με μελέτη στην Ουρουγουάη.
Το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac για την COVID-19 μειώνει τη θνητότητα της νόσου κατά 97%, ενώ αυτό της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech κατά 80%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε στην Ουρουγουάη, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη.
«Η μείωση της θνητότητας της COVID-19, πάνω από 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, είναι 97% για το CoronaVac και 80% για αυτό της Pfizer», σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης στον πληθυσμό της χώρας της Λατινικής Αμερικής νωρίτερα φέτος.
Κατά τα στοιχεία της έρευνας, από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac ως την 25η Μαΐου (712.716), οι 5.360 διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό. Από αυτούς, οι 19 χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 6 απεβίωσαν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το σύνολο των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το προϊόν της Pfizer ως την ίδια ημερομηνία (149.329), οι 691 παρουσίασαν συμπτώματα της COVID-19, μόνο ένας χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, ωστόσο 8 απεβίωσαν. Στη μελέτη διευκρινίζεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους άνω των 80 ετών.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μεταξύ των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac έφθασε το 57%, ενώ μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer έφθασε το 75%.
Για όσους εισήχθησαν σε ΜΕΘ, διαπιστώθηκε ότι το CoronaVac ήταν κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή του θανάτου και το εμβόλιο της Pfizer κατά 99% αποτελεσματικό.
Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και «πρέπει να ερμηνευθούν με σύνεση, διότι δεν παίρνουν υπόψη την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και τις ομάδες με τη μεγαλύτερη έκθεση» στον ιό, πρωτίστως τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.
Στην Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων ουδέποτε επιβλήθηκε lockdown από τις αρχές, με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας να συνεχίζεται κανονικά. Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Λουίς Λακάγιε Που αποφάσισε να βασιστεί στον εμβολιασμό, που προχωρά με σταθερό ρυθμό αφότου ξεκίνησε την 1η Μαρτίου. Μέχρι εδώ, το 47% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 28% και τη δεύτερη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.