- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποια επέμβαση του ενός λεπτού στους άνδρες σώζει ζωές;
Τα πλεονεκτήματα της περιτομής
Πώς η περιτομή μπορεί να γίνει όχι μόνο γρήγορα και ανώδυνα, αλλά και να σώσει ζωές
Κυριολεκτικά σώζει ζωές, όπως έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες παγκοσμίως μία απλή επέμβαση, η περιτομή, που πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε ένα μόλις λεπτό. Ειδικότερα πέντε διαφορετικές μελέτες σε άνδρες με φίμωση, κατέδειξαν ότι οι απερίτμητοι εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους ενώ προσβάλλονται και συχνότερα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
«Η περιτομή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πέους σε άνδρες που πάσχουν από φίμωση» εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (https://andrologia.gr/), «καθώς σε αυτούς το σμήγμα εγκλωβίζεται στην περιοχή ευνοώντας πιθανή εμφάνιση κακοήθειας. Προστατεύει δε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς οι πτυχώσεις του δέρματος της ακροποσθίας καθιστούν δυσκολότερο τον ενδελεχή καθαρισμό της περιοχή. Χαρακτηριστικά, στην υποσαχάρια Αφρική έχουν γίνει προσπάθειες να πραγματοποιηθεί περιτομή σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ως επικουρικό μέσο περιορισμού της μετάδοσης του HIV».
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, δρ Χρήστος Φλιάτουρας προσθέτει ότι «πρέπει να τονίσουμε βέβαια, ότι δεν υπάρχει ιατρικά καμία ένδειξη για πραγματοποίηση προληπτικής περιτομής σε υγιείς, μη πάσχοντες από φίμωση άνδρες».
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με κλινικές και ακαδημαϊκούς φορείς της Κίνας φέρνει στην Ελλάδα το νέο καινοτόμο χειρουργικό stapler BDCS -B της Biosis Healing Biological Technology το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα σε μια από τις αρχαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις, καθιστώντας την -κυριολεκτικά- επέμβαση του ενός λεπτού.
Όπως παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Διαδικτυακό Συμπόσιο “From Medi-centric to Techno-centric Medicine: Research and Innovation” που διοργανώθηκε από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, το stapler BDCS –B αφαιρεί την ακροποσθία και ταυτόχρονα τοποθετεί τα ράμματα με μια μόνο κίνηση του χειρουργού, κάτι που καθιστά την επέμβαση εκτός από ταχύτατη, πρακτικά αναίμακτη και ανώδυνη για τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας. Το BDCS –B αποτελεί αποκλειστικότητα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που οι άνδρες, αλλά και οι γιατροί, αντιμετωπίζουν την επέμβαση της περιτομής.
Η περιτομή συνιστάται ιατρικά σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων:
- Μολύνσεις της βαλάνου και της ακροποσθίας όπως η βαλανοποσθίτιδα
- Φίμωση (η στένωση του δέρματος που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αποκάλυψη της βαλάνου)
- Παραφίμωση
Ο άνδρας επιστρέφει στις σεξουαλικές επαφές μετά από 3 - 4 εβδομάδες. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που αναφέρουν ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν ένα περιτετμημένο πέος για λόγους αισθητικούς, γιατί θεωρούν ότι βοηθά στην καλύτερη υγιεινή και ότι μειώνει τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ταχύτητα της επέμβασης, η μηδαμινή έως και μηδενική απώλεια αίματος και ο περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι το χειρουργικό stapler δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρέφη. Τα προσφερόμενα μεγέθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία των 5 ετών και πάνω.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.