- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Γιατί να μην παραλείψω τη δεύτερη δόση
Απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα από τους New York Times
Κορωνοϊός: Τι θα γίνει αν παραλείψω τη δεύτερη δόση του εμβολίου - Απαντήσεις από τους New York Times.
Για τη σημασία της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ενημερώνει άρθρο των New York Times μέσα από τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις. Όπως αναφέρεται η δεύτερη δόση είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη, καθώς αυξάνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Σκοπός του άρθρου είναι να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για την αναγκαιότητά της.
«Η δεύτερη δόση των εμβολίων mRNA προκαλεί ένα επίπεδο αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από την πρώτη δόση», δήλωσε ο Δρ. Πολ Όφιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων.
«Επίσης, η δεύτερη δόση προκαλεί κυτταρική ανοσία, η οποία προβλέπει όχι μόνο μεγαλύτερη προστασία, αλλά καλύτερη προστασία έναντι των μεταλλάξεων», συνεχίζει.
Δεν είναι επίσης σαφές πόσο διαρκεί η προστασία της πρώτης δόσης χωρίς την ώθηση από μια δεύτερη δόση, δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 8% αυτών που έκαναν την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
1. Είναι πολύ αργά για να κάνω τη δεύτερη δόση;
Όχι. Εάν παραλείψατε τη δόση σας για οποιονδήποτε λόγο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά με ένα άλλο σχήμα δύο δόσεων. Σύμφωνα με το CDC, οι ασθενείς μπορούν να παρατείνουν το διάστημα μεταξύ των δόσεων έως και έξι εβδομάδες.
2. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει κορωνοϊό χρειάζονται δεύτερη δόση;
Ναι, χρειάζονται δεύτερη δόση εμβολίου ακόμα και όσοι στο παρελθόν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ τα εμβόλια μπορούν να τους προστατεύσουν από τυχόν μεταλλάξεις.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παράγουν λίγα αντισώματα και ορισμένες μεταλλάξεις φαίνεται να αποφεύγουν τα φυσικά αντισώματα πιο εύκολα από τα ισχυρότερα αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια. Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, για κάποιον που έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κατοχυρώσετε τον πλήρη εμβολιασμό, εάν τον χρειάζεστε για ταξίδια ή για εργασία.
Τα άτομα που είχαν Covid-19 στο παρελθόν συνιστάται να περιμένουν περίπου 90 ημέρες μετά τη μόλυνση πριν εμβολιαστούν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ή με μονοκλωνικά αντισώματα.
3. Τι γίνεται αν αποφεύγω τη δεύτερη δόση, επειδή ανησυχώ ότι οι παρενέργειες θα είναι χειρότερες;
Τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, προκαλούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση και αυτό όχι σε όλους τους εμβολιασθέντες. Ωστόσο, αν και οι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, διαρκούν μόλις λίγες ώρες.
4. Να κάνω τη δεύτερη δόση εάν είχα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην πρώτη;
Σε σπάνιες περιπτώσεις η παράλειψη της δεύτερης δόσης συνίσταται και οι περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, για τις περισσότερες άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, συνιστάται η δεύτερη δόση, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.