Διαχείριση σπάνιας καρδιοπάθειας στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης
Περιστατικό συγγενούς ανωμαλίας της αορτής σε ασυμπτωματική γυναίκα
Διάγνωση και διαχείριση σπάνιας συγγενούς ανωμαλίας της αορτής στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης
Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό δημοσίευσε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology ομάδα ιατρών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους καρδιολόγους Θωμά Μπένη, Ιωάννη Ευθυμιάδη και Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, την ακτινολόγο Αναστασία Αυγουστή και τον τεχνολόγο ακτινολογίας/ιατρικό φυσικό Ιωάννη Πρίντζιπα. Το περιστατικό αφορά μια ασυμπτωματική γυναίκα 41 ετών η οποία, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας με υπερηχογράφημα καρδιάς βρέθηκε να έχει αυξημένες ταχύτητες ροής στην κατιούσα θωρακική αορτή.
Ένα τέτοιο εύρημα θα μπορούσε να είναι συμβατό με μία σοβαρή συγγενή ανωμαλία που ονομάζεται στένωση του ισθμού της αορτής και κατά κανόνα απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση της στένωσης ή επεμβατική αντιμετώπιση με διαδερμική τοποθέτηση stent.
Η ασθενής διερευνήθηκε περαιτέρω με αξονική αγγειογραφία της αορτής για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης. Η εξέταση έδειξε ελίκωση και ήπια στένωση του αυλού της θωρακικής αορτής περιφερικά της αριστερής υποκλειδίου αρτηρίας (εικόνα–λευκά βέλη) και ήπια μεταστενωτική διάταση της κατιούσας θωρακικής αορτής, ευρήματα συμβατά με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής.
Τι είναι η ψευδής στένωση του ισθμού της αορτής
Η ψευδής στένωση του ισθμού της αορτής είναι μια σπάνια συγγενής ανωμαλία, που χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση και συστροφή της αορτής στο επίπεδο του αρτηριακού συνδέσμου (ligamentum arteriosum) και μπορεί να μιμείται την στένωση του ισθμού της αορτής.
Σε αντίθεση με την αληθή στένωση του ισθμού της αορτής, η ψευδής στένωση θεωρείται καλοήθης οντότητα καθώς οι ασθενείς είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικοί μιας και δεν υπάρχει κρίσιμη στένωση του αορτικού ισθμού και επομένως δεν απαιτείται κάποια χειρουργική ή επεμβατική παρέμβαση.
Ωστόσο, είναι πιθανή η δημιουργία ανευρύσματος της θωρακικής αορτής περιφερικά του σημείου της ψευδοστένωσης λόγω στροβιλώδους ροής που μπορεί να προκαλεί λέπτυνση του αορτικού τοιχώματος. Τα ανευρύσματα αυτά μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική ή διαδερμική επιδιόρθωση λόγω του υψηλού κινδύνου ρήξης τους.
Έτσι, ακόμα και αν ένας ασθενής με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής είναι τελείως ασυμπτωματικός, συστήνεται στενή παρακολούθηση (followup) ώστε εντοπιστεί έγκαιρα πιθανός σχηματισμός ανευρύσματος περιφερικά της ψευδοστένωσης.
Οι γιατροί της Βιοκλινικής θα παρακολουθούν την ασθενή σε ετήσια βάση με κλινική εξέταση και απεικόνιση της αορτής (με μαγνητική ή αξονική τομογραφία).
Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ λειτουργεί Καρδιολογικό τμήμα στελεχωμένο από έμπειρους και εξειδικευμένους καρδιολόγους. Υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας όλων των μη επεμβατικών διαγνωστικών τεστ (κλινική εξέταση, ΗΚΓ, δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα, Holter ρυθμού και πίεσης, υπερηχογράφημα καρδιάς, Stress Echo (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία), διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και υπερηχογραφία με παράγοντες αντίθεσης) καθώς και νοσηλείας ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.
Το Ακτινολογικό τμήμα στελεχώνεται από έμπειρους ιατρούς και τεχνολόγους, ενώ είναι εξοπλισμένο σύγχρονα μηχανήματα με δυνατότητα διενέργειας ευρείας γκάμας εξετάσεων μεταξύ των οποίων Αξονική και Μαγνητική τομογραφία.
Το Hellenic Journal of Cardiology είναι το περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με συντελεστή απήχησης (impact factor) 4,047.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.