- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος: Ενθαρρυντικό αποτέλεσμα από την εισπνεόμενη βουδεσονίδη
Δοκιμάστηκε ως θεραπεία για την πρώιμη Covid-19
Εισπνεόμενη βουδεσονίδη - Μόσιαλος: Την πρώτη εβδομάδα των συμπτωμάτων της Covid-19 μειώνει την ανάγκη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης,
Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη μέσα στις πρώτες επτά ημέρες των συμπτωμάτων της Covid-19 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, καθώς και τον χρόνο έως την ανάρρωση, σύμφωνα με μια μικρή, αλλά καλά σχεδιασμένη βρετανική επιστημονική μελέτη. Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα έχουμε άλλο ένα όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, τονίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Όπως αναφέρει, δοκιμάστηκε εάν η βουδεσονίδη είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για την πρώιμη Covid-19 και τα αποτελέσματα της φάσης 2 της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Respiratory Medicine». Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη είναι μια απλή, ασφαλής, καλά μελετημένη, φθηνή και ευρέως διαθέσιμη θεραπεία. Η μελέτη περιλάμβανε τη σύγκριση της χρήσης βουδεσονίδης από ενήλικες στο διάστημα εντός επτά ημερών από την έναρξη των ήπιων συμπτωμάτων της Covid-19, σε σχέση με ενήλικες στη συνήθη φροντίδα.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην ομάδα χρήσης της βουδεσονίδης να κάνουν δύο εισπνοές δύο φορές την ημέρα μέχρι την επίλυση των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από την ανάλυση 146 συμμετεχόντων: 73 που έλαβαν συνήθη φροντίδα και 73 που έλαβαν βουδεσονίδη. Συμμετείχαν ενήλικες άνω των 18 ετών με συμπτώματα Covid-19 (βήχα και πυρετό ή ανοσμία ή και τα δύο) εντός των πρώτων επτά ημερών αυτών των συμπτωμάτων.
Όσοι έπαιρναν βουδεσονίδη, είχαν κλινική ανάκαμψη πιο νωρίς: κατά μέσο όρο επτά ημέρες στην ομάδα βουδεσονίδης έναντι οκτώ ημερών στην ομάδα συνήθους φροντίδας. Επίσης, ο μέσος όρος των ημερών με πυρετό στις πρώτες 14 ημέρες και το ποσοστό συμμετεχόντων με τουλάχιστον μία ημέρα πυρετού ήσαν χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε βουδεσονίδη. Γι' αυτό καταγράφηκε και μικρότερη χρήση αντιπυρετικού στην ομάδα της βουδεσονίδης σε σύγκριση με την ομάδα συνήθους φροντίδας (27% έναντι 50%). Τέλος, λιγότεροι από αυτούς που λάμβαναν βουδεσονίδη, είχαν ακόμα συμπτώματα μετά από 14 ή 28 ημέρες, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.
Ακόμα πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ήταν πως στην ομάδα της βουδεσονίδης καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μείωση της ανάγκης για επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό αντιστοιχούσε στο 14% των συμμετεχόντων που δεν έπαιρναν το φάρμακο και στο 1% για την ομάδα βουδεσονίδης. Αυτό σημαίνει σχετική μείωση κινδύνου 91% για όσους έλαβαν βουδεσονίδη, σε σχέση με την ομάδα που δεν έπαιρνε το φάρμακο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, όπως επισημαίνει, επειδή «για την έγκαιρη θεραπεία της νόσου Covid-19 χρειαζόμαστε φάρμακα για εξωνοσοκομειακή χρήση (για παράδειγμα εισπνεόμενα ή για χρήση από το στόμα). Βλέπουμε πως η έγκαιρη χορήγηση εισπνεόμενης βουδεσονίδης όχι μόνο μείωσε τον χρόνο έως την ανάρρωση από Covid-19, αλλά μείωσε και την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Δηλαδή έχουμε ανακούφιση και σε επίπεδο ασθενούς αλλά και σε επίπεδο συστήματος υγείας».
Επιπλέον, τονίζει ότι «τα ευρεία κριτήρια ένταξης καθιστούν αυτήν την φαρμακευτική παρέμβαση πολύ σημαντική για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως και ιδιαίτερα για χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος», καθώς επίσης ότι «σε χώρες υψηλού εισοδήματος, η εισπνεόμενη βουδεσονίδη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα για τη μείωση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έως ότου μπορεί να επιτευχθεί εκτεταμένος εμβολιασμός. Επίσης, η αποτελεσματικότητα της εισπνεόμενης βουδεσονίδης στη μάχη της πανδημίας είναι απίθανο να επηρεαστεί από οποιαδήποτε αναδυόμενη παραλλαγή του ιού».
Καταλήγει ότι «χρειάζεται αυτή η μελέτη να συνεχιστεί και σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και κυρίως σε ενήλικες άνω των 40, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την πρόληψη σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες δυσμενούς εξέλιξης της νόσου. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, είναι σημαντικά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά»
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.