Health & Fitness

Xάπι για την καταπολέμηση της COVID-19;

Αν η έρευνα της Pfizer έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα αντιμετωπίζουμε την Covid-19 με 2 χάπια ημερησίως επί πέντε ημέρες

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-hapi-covid-19.jpg

Κορωνοϊός: Ένα χάπι της Pfizer ίσως να είναι η λύση για όσους νοσήσουν με covid-19

Aν αρρωστήσουμε με γρίπη, πιθανότατα ο γιατρός να μας συνταγογραφήσει πενθήμερη αγωγή με Οseltamivir σε μορφή χαπιού. Η οσελταμιβίρη δρά ως εκλεκτικός αναστολέας των ενζύμων του ιού της γρίπης που ονομάζονται νευραμινιδάσες: με απλά λόγια, αυτή η ουσία καταστρέφει τις γλυκοπρωτεΐνες που διευκολύνουν την είσοδο του ιού σε μη μολυσμένα κύτταρα και την εξάπλωση του λοιμογόνου ιού στο σώμα. Τώρα, η Pfizer προσπαθεί να επιτύχει κάτι παρόμοιο για την Covid-19. H αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησε δοκιμές για να διαπιστώσει αν είναι ασφαλές για τους ανθρώπους ένα νέο χάπι το οποίο θα μπορούσε να χορηγηθεί αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό ώστε να αποτραπεί η σοβαρή ασθένεια.

«Αν πετύχει το χάπι θα αλλάξει ριζικά ο αγώνας μας εναντίον της Covid-19», δήλωσε ο Mikael Dolsten, επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Τα αντιιικά χάπια είναι η καλύτερη λύση για την Covid-19. Παρότι τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια, ο μαζικός εμβολιασμός είναι φυσικά μια πάρα πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Εξάλλου, τα εμβόλια τα αρνούνται πολύ περισσότερα άτομα από ό,τι τα χάπια. Και καθώς ο χρόνος κυλάει, ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται.» Ο Dolstein πρόσθεσε ότι το χάπι που πασχίζει να δημιουργήσει η Pfizer θα απαλλάξει τις κυβερνήσεις από δαπανηρές διαδικασίες και από υλικοτεχνικές προκλήσεις που επιβραδύνουν την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το χάπι της Pfizer, το οποίο ερευνούν όλες οι συνεργαζόμενες εταιρείες όπως η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics περιέχει τη δραστική ουσία molnupiravir, συγγενική της οσελταμιβίρης. Το κάθε εργαστήριο δοκιμάζει διαφορετικές εκδοχές και μηχανισμό δράσης της ουσίας. Πρόκειται για έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το κρίσιμο ιικό ένζυμο το οποίο απαιτείται για την αναπαραγωγή (την «αντιγραφή») του ιού. Τέτοιες ουσίες ―αναστολείς πρωτεάσης― έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια για τη φαρμακευτική αγωγή εναντίον του HIV και της ηπατίτιδας C. Και επειδή η πρωτεάση είναι εσωτερικό ένζυμο, φαίνεται λιγότερο επιρρεπές σε μετάλλαξη από τις επιφανειακές πρωτεΐνες στις οποίες στοχεύουν τα εμβόλια με αντισώματα.  

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο, αλλά ο Dolsten λέει ότι η εταιρεία ελπίζει να έχει αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια του χαπιού μέσα σε λίγες εβδομάδες και να ξεκινήσει δοκιμές αποτελεσματικότητας μεγάλης κλίμακας. Αν όλα πάνε καλά, η Pfizer λέει ότι το φάρμακο θα μπορεί να χορηγείται δύο φορές την ημέρα για περίπου πέντε ημέρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ