- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι τρόποι φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής του δέρματος γύρω από τα μάτια
Το δέρμα γύρω από τα μάτια χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς είναι μία από τις πιο λεπτές και ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Είναι επίσης η πρώτη περιοχή του δέρματος όπου αναπτύσσονται τα σημάδια του γήρατος, οι λεπτές γραμμές-ρυτίδες.
Γιατί, όμως, είναι τόσο ευαίσθητο; Η ιατρική έρευνα έχει μερικές απαντήσεις γι' αυτό, λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Το 2015 δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Advanced Biomedical Research μελέτη που έδειξε ότι το δέρμα γύρω από τα μάτια δεν διαθέτει τόσο πολλούς σμηγματογόνους αδένες (παράγουν το σμήγμα ή λίπος του δέρματος) και κολλαγόνο, όπως το δέρμα στο υπόλοιπο πρόσωπο και σώμα. Γι' αυτό τον λόγο είναι επιρρεπές στην ξηρότητα, την χαλάρωση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Όπως, εξάλλου, έδειξε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο ιατρικό περιοδικό Clinical Anatomy, τα τμήματα του δέρματος με λίγους σμηγματογόνους αδένες είναι πιο λεπτά και πιο επιρρεπή στις βαθιές ρυτίδες. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο συχνό πρόβλημα το «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια. Επιπλέον, οι ιστοί κάτω από τα μάτια εκ φύσεως δεν διαθέτουν πολλά από τα βασικά συστατικά που καθιστούν το δέρμα ισχυρό, κατά τον κ. Μιχελάκη. «Το σωματικό λίπος και ο μυϊκός ιστός είναι μειωμένα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί βαθούλωμα στο δέρμα», εξηγεί.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προστατεύσετε το δέρμα γύρω από τα μάτια σας και ο πρώτος είναι να το φροντίζετε σωστά. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα από το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει κατ' αρχάς ότι δεν θα βασίζεστε στα κλασικά προϊόντα προσώπου για να το ενυδατώσετε.
«Τα serums και οι υδατικές κρέμες για το πρόσωπο μπορεί να περιέχουν δραστικά συστατικά, όπως τα ρετινοειδή, σε συγκεντρώσεις οι οποίες είναι πολύ ισχυρές για το ευαίσθητο δέρμα των ματιών», λέει ο ειδικός. «Οι κρέμες ματιών είναι ειδικά σχεδιασμένες και αρκετά ενυδατικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής».
Στην πραγματικότητα, οι κρέμες ματιών μπορεί να περιέχουν τα ίδια συστατικά με τις κρέμες προσώπου, συνεχίζει. Η διαφορά όμως βρίσκεται στη συγκέντρωσή τους. Η ρετινόλη, π.χ., ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, περιέχεται σε πολλές κρέμες προσώπου και ματιών. Ωστόσο στις κρέμες ματιών έχει χαμηλότερη συγκέντρωση, ενώ συνδυάζεται με πιο μαλακτικές (ενυδατικές) βάσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει εντατική ενυδάτωση αλλά με μειωμένο κίνδυνο ερεθισμού.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη κρέμα προσώπου σε ένα σημείο του δέρματος γύρω από τα μάτια σας. Αν σας προκαλέσει αίσθημα τσιμπημάτων, κοκκινίσει το μάτι σας ή αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα (δακρύρροια), η κρέμα δεν είναι κατάλληλη για το δέρμα γύρω από τα μάτια. Μπορεί επίσης να αναγράφει σχετική επισήμανση στη συσκευασία της, επομένως δεν πρέπει καν να την δοκιμάσετε.
Για να έχει εξάλλου η κρέμα ματιών και αντιγηραντική δράση, πρέπει να περιέχει πρόσθετα συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι πεπτίδια και βιταμίνη C είναι μερικά από αυτά που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας έτσι τις ρυτίδες. Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να αξιολογήσει το δέρμα σας και να σας προτείνει κάποια κρέμα ματιών που θα είναι κατάλληλη για εσάς.
Εξίσου σημαντικός είναι, όμως, και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζετε την κρέμα γύρω από τα μάτια σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι με απαλά κτυπηματάκια (ταμποναριστά) και όχι με τρίψιμο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τραβάτε το δέρμα και θα αποφύγετε τους ερεθισμούς. Προσοχή, όμως: δεν πρέπει να βάζετε κρέμα μόνο στο δέρμα κάτω από τα μάτια, αλλά και στο άνω βλέφαρο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, να διαβάζετε τις συσκευασίες των προϊόντων που προμηθεύεστε, διότι μερικά διαχωρίζουν αυτές τις δύο περιοχές.
Αν η κρέμα ματιών που χρειάζεστε, αποσκοπεί στην επιδιόρθωση προβλημάτων όπως οι λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι κ.λπ., πρέπει να βεβαιωθείτε ότι περιέχει τα κατάλληλα συστατικά. Για να αντιμετωπίσετε τις λεπτές γραμμές, π.χ., χρειάζεστε συστατικά που παρέχουν καλή ενυδάτωση και τα οποία «γεμίζουν» τις ρυτίδες. Μελέτες έχουν δείξει πως τέτοια συστατικά είναι τα ρετινοειδή, η ρετινόλη, τα πεπτίδια, αυξητικοί παράγοντες κ.λπ. Αντίστοιχα, στους μαύρους κύκλους που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, μπορεί να βοηθήσουν συστατικά όπως η υδροκινόνη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β3, η σόγια κ.λπ.
Αν εξάλλου τα μάτια σας είναι πρησμένα, το φάρμακο είναι να κοιμηθείτε περισσότερο και καλύτερα το βράδυ, καθώς και να πιείτε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό). Αν, όμως, θέλετε και μια ειδική κρέμα ματιών, αυτή θα πρέπει να περιέχει συστατικά όπως καφεΐνη, πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού και καφέ, διπεπτίδια κ.λπ.
Χρήσιμα επίσης είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών οι οποίες δημιουργούνται εξαιτίας της UV, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καπνίσματος. Στα αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γύρω από τα μάτια συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες B3, C και E, καθώς και το πράσινο τσάι.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αφαιρείτε κάθε βράδυ προσεκτικά το μέικαπ απ' όλο το πρόσωπο και, συνεπώς, από τα μάτια σας. Να βάζετε το ειδικό προϊόν αφαίρεσης του μακιγιάζ σε λίγο βαμβάκι και με αυτό να καθαρίζετε προσεκτικά το δέρμα γύρω από τα μάτια, χωρίς να το τρίβετε με δύναμη.
Για να είναι υγιές το δέρμα γύρω από τα μάτια πρέπει ακόμα να το προστατεύετε από τον ήλιο. Μην παραλείπετε να αλείφετε καθημερινά (όλες τις εποχές του χρόνου) την περιοχή με ένα αντηλιακό ματιών υψηλής προστασίας. Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό και στο άνω βλέφαρο (είναι ένα από τα σημεία του προσώπου που συχνότερα παραμελούμε). Το αντηλιακό γύρω από τα μάτια το χρειάζεστε ακόμα κι αν φοράτε καθημερινά γυαλιά ηλίου.
Απαραίτητο είναι ακόμα να προστατεύετε το δέρμα γύρω από τα μάτια από τον καπνό των τσιγάρων. Το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, διαταράσσοντας την ροή αίματος στο δέρμα και βλάπτοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η συνέπεια είναι η πρόωρη ρυτίδωση του δέρματος και η δημιουργία του λεγόμενου «προσωπείου του καπνιστή». Το «προσωπείο» αυτό χαρακτηρίζεται από πολύ βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και από τα χείλη.
Μην παραλείπετε επίσης να κοιμάστε τουλάχιστον 6-7 ώρες κάθε βράδυ, καθώς και να τρώτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής πρέπει να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ διότι μπορεί να δημιουργήσει «σακούλες» και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Να πίνετε επίσης καθημερινά άφθονο, καθαρό νερό, διότι η αφυδάτωση δημιουργεί μαύρους κύκλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο ιατρικό περιοδικό Journal of Drugs in Dermatology. Περιορίστε επίσης το αλάτι στο φαγητό σας, διότι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και τα πρησμένα μάτια.
«Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο απ' όσο στο υπόλοιπο πρόσωπο. Μπορεί κάποια προβλήματα, όπως οι "σακούλες", να έχουν και κληρονομική συνιστώσα, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να το προστατεύσουμε, αρκεί να το φροντίζουμε σωστά. Επομένως, πάντοτε να δίνετε σε αυτή την περιοχή του προσώπου λίγη πρόσθετη προσοχή. Και αν κάποια προβλήματα δεν υποχωρούν με απλούς τρόπους, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας για πιο ειδικές λύσεις, όπως οι εγχύσεις (fillers) και τα λέιζερ», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.