- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Μόσιαλος - AstraZeneca: Αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65
«Σε αυτή τη μελέτη το εβόλιο της AstraZeneca ήταν πιο αποτελεσματικό από της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγων στα νοσοκομεία»
Ηλίας Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών.
Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία και το εμβόλιο της AstraZeneca σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). «Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.
Παράλληλα, κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών με βάση τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία».
Μόσιαλος: Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγων στα νοσοκομεία.
«Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών»
«Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα) αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55/65 ετών.
Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μια προδημοσίευση μιας μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση -είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca- είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19», προσθέτει ο κ. Μόσιαλος.
«Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).
Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που μετρήθηκαν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, η μείωση των νοσηλείας για τις ηλικιωμένες ομάδες εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλή», τονίζει.
«Όπως έχω ξαναπεί, ο πρωταρχικός στόχος όλων των εκστρατειών εμβολιασμού είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν σοβαρά και να χάνονται ζωές. Μετά το Ισραήλ βλέπουμε πως οι εμβολιασμοί αποτρέπουν τις νοσηλείες και στη Σκωτία. Θέλω εδώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό πως η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών (συνολικά, και για τα 2 εμβόλια) για την πρόληψη νοσηλείας στις 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ανήλθε στο 81% για άτομα ηλικίας 80 και άνω ετών.
Μένει να μάθουμε πόσο διαρκεί αυτή η προστασία με τη μία δόση του εμβολίου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Θα περιμένουμε βέβαια και τη δημοσίευση και - ελπίζω σύντομα σε επόμενες δημοσιεύσεις - περισσότερες λεπτομέρειες για την αναλογία των παραλλαγών του ιού σε αυτά τα ποσοστά. Αναμένουμε επίσης αντίστοιχες μελέτες και από άλλες χώρες και ελπίζω σύντομα και νέες οδηγίες για το ηλικιακό εύρος χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca», καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανευρωπαϊκή μελέτη με AI για την πρόβλεψη κινδύνου
Εξαρτήσεις: Πρόσβαση όλων σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς φροντίδα
Το στίγμα για τις ψυχικές διαταραχές παραμένει κυρίαρχο και στην ελληνική κοινωνία
Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά της νόσου
Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και διήρκεσε περίπου δύο ώρες
Η σύγχρονη αισθητική φροντίδα
Για την ανάπτυξη προϊόντων υγείας και καθημερινής φροντίδας
Το να μιλάμε για όσα μας ενοχλούν μπορεί να μας ανακουφίσει, αλλά τι συμβαίνει όταν η γκρίνια γίνεται συνήθεια;
Αντιμετώπιζε από την παιδική της ηλικία εξαντλητική υπνηλία και παραισθήσεις και κανείς δεν είχε καταλάβει γιατί
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Συνάντηση και άμεσες απαντήσεις ζητούνται επειγόντως από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Μήνυμα ευαισθητοποίησης προς τους πολίτες: Δώστε προτεραιότητα στην υγεία των ματιών σας
Τι αποκαλύπτει μελέτη του ιατρικού περιοδικού «Neurology»
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Πώς η ανάλυση του DNA των όγκων ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου και γιατί το μέλλον μιας σημαντικής ελληνικής επιστημονικής πρωτοβουλίας παραμένει αβέβαιο
Οι αιτίες εμφάνισής τους και η θεραπεία τους
Ενωμένοι απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μλάμε για την επιστήμη, τις προκαταλήψεις και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία
Συνήθειες που έχουν γίνει μέρος της ρουτίνας ίσως να μας επιβαρύνουν αρκετά
Η ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία είναι αναγκαία στη φροντίδα της ψυχικής υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.