Έρευνα: Ίσως αρκεί η μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει
Όσοι έχουν νοσήσει, εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση
Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Το ενδεχόμενο να αρκεί μία μόνο δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει εξετάζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Μια νέα μικρή μελέτη σε 231 εμβολιασμένους ανθρώπους (οι 83 είχαν περάσει Covid-19 και οι υπόλοιποι όχι), με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή ιολογίας Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», βρήκε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρουν συχνότερα αντιδράσεις (κόπωση, πονοκέφαλοι, κρυάδες, πυρετό, πόνοι σε μυς και αρθρώσεις) μετά την χορήγηση σε αυτούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει Covid-19.
Ακόμη, όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από τον κορωνοϊό, εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Με βάση αυτά τα ευρήματα, όσοι πέρασαν Covid-19, πιθανώς τους αρκεί μια μόνο δόση του εμβολίου.
«Νομίζω ότι ένας μόνο εμβολιασμός είναι επαρκής. Αυτό θα γλιτώσει τους ανθρώπους από περιττή ταλαιπωρία όταν πάρουν τη δεύτερη δόση και επιπλέον θα καταστήσει διαθέσιμες περισσότερες δόσεις εμβολίων», δήλωσε ο δρ Κράμερ.
«Οι άνθρωποι που είχαν Covid-19, φαίνεται να αντιδρούν στην πρώτη δόση σαν να επρόκειτο για την πρώτη δόση. Συνεπώς μια δόση είναι πιθανώς περισσότερο από αρκετή γι' αυτούς», δήλωσε μια άλλη διακεκριμένη ανοσολόγος, η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέλ.
Ο δρ Σέιν Κρότι του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια τόνισε πως μια εντονότερη ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο τυπικά σημαίνει καλύτερη προστασία, οπότε αν κάποιος αντιδρά έντονα στην πρώτη δόση, «η παράλειψη της δεύτερης δόσης θα ήταν σοφή ενέργεια, καθώς η δεύτερη δόση πιθανώς είναι αχρείαστη».
Αν και μερικοί επιστήμονες συμφωνούν με αυτή τη λογική, άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία, όπως ότι τα αυξημένα αντισώματα μετά από μία μόνο δόση όντως μπορούν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του κορωνοϊού στον οργανισμό και να προστατεύσουν κάποιον από το να μολυνθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει η δυσκολία να εντοπισθούν όσοι πράγματι πέρασαν Covid-19.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ορισμένες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι απολύτως αναμενόμενο να συμβούν σε μερικούς ανθρώπους, καθώς δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και προετοιμάζεται για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, όταν κάποια στιγμή το σώμα εκτεθεί στον κορωνοϊό. Τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Modena θεωρούνται πολύ καλά στο να πυροδοτούν μια τέτοια ισχυρή ανοσοαπόκριση, γι' αυτό ορισμένοι εμβολιαζόμενοι αναφέρουν πόνο στο σημείο εμβολιασμού, κόπωση ή κάποιο πονοκέφαλο. Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές των εταιρειών, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονες παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση.
Πάντως η μελέτη του Κράμερ έγινε σε μικρό δείγμα ανθρώπων, συνεπώς τα ευρήματα της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, προτού βγει οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο όντως είναι μη αναγκαία η δεύτερη δόση σε όσους στο παρελθόν αρρώστησαν από Covid-19. Το θέμα ήδη τέθηκε, στις 27 Ιανουαρίου, σε συνάντηση της ομάδας ειδικών συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, το οποίο έκανε γνωστό πως διερευνά το ζήτημα των πιο σοβαρών αντιδράσεων στα εμβόλια που έχουν οι πρώην άρρωστοι από κορωνοϊό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.