Health & Fitness

H ιατρική ευθύνη εν μέσω πανδημίας COVID-19

Δωρεάν συμμετοχή σε webinar, με την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ιατρική ευθύνη εν μέσω πανδημίας COVID-19

Διαδικτυακή συζήτηση για την ιατρική ευθύνη στην πανδημία του κορωνοϊού

Στην ενημέρωση των γιατρών για το νομοθετικό πλαίσιο (αστικό, ποινικό και πειθαρχικό) που διέπει την άσκηση της Ιατρικής (ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω της πανδημίας της COVID-19), ώστε να μπορούν να επιτελούν σωστά και απερίσπαστα το λειτούργημά τους στοχεύει το webinar που πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Η συζήτηση/ενημέρωση θα γίνει από έμπειρους ομιλητές. Δεν θα είναι μια απλή παράθεση διαλέξεων αλλά θα γίνει υπό μορφή συζήτησης πάνω στις ερωτήσεις που θα υποβληθούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το webinar το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 από τις 6 μμ έως τις 8 μμ. Για να συνδεθείτε με το κανάλι του YouTube, κάνετε κλικ εδώ. Όσοι έχετε λογαριασμό Facebook, για να δείτε το Facebook link του event, παρακαλούμε κάνετε κλικ εδώ. Το blog του Webinar μπορείτε επίσης να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Οι ερωτήσεις μπορούν να υποβληθούν πριν το Webinar  στο παρακάτω link (υπ’ όψιν ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ερωτήσεων μέσω chat ή messenger): https://bit.ly/3i8qJZ2

Το Webinar τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ WEBINAR

Την αναλυτική θεματολογία μπορείτε να την δείτε επισκεπτόμενοι το blog του Webinar στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2XzuD3C

Ενδεικτικά, μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα παρακάτω:

- Αμυντική ιατρική και οι δυσμενείς συνέπειές της στην ιατρική πράξη και στην φροντίδα του ασθενούς.

- Τriage (Διαλογή)/προτεραιότητα ασθενούς για ΜΕΘ ή νοσοκομειακή κλίνη ή εξέταση σε κατάσταση κρίσης.

- Κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς σαφή Guidelines.

- Βλάβη, μη λειτουργία ή καθυστέρηση απεικονιστικού/εργαστηριακού ελέγχου με συνέπειες πάνω στην πορεία του ασθενούς.

- Επιπλοκές επεμβατικών ιατρικών πράξεων (πχ πνευμοθώρακας κατά την τοποθέτηση κεντρικής γραμμής με ή χωρίς συναίνεση κλπ).

- Συναίνεση (εικαζόμενη και γραπτή)/ενημέρωση ασθενούς για ιατρικές πράξεις και πιθανές επιπλοκές/χορήγηση εμβολίου/αντιβίωσης. Σημασία της δημιουργίας ενός ενιαίου εγγράφου συναίνεσης το οποίο θα περιγράφει την ιατρική πράξη και τις πιθανές επιπλοκές.

- Έλλειψη ειδικών σε νοσοκομείο και αντιμετώπιση ανάλογης πάθησης από μη-ειδικό.

- Σημασία και δυνατότητα documentation/τήρηση ιατρικού φακέλου/logbook.

- Εμβολιασμός και Ιατρική Ευθύνη: αναγκαιότητα προφορικής ή/και γραπτής συναίνεσης, ενδεικνυόμενος τρόπος ενημέρωσης του ασθενούς, ιατρική ευθύνη για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες (κυρίως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις/σοκ).

Επίσης, θα συζητηθούν και τα εξής θέματα:

1. Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με την Ιατρική Ευθύνη κατά την διαχείριση της Πανδημίας COVID-19 (https://bit.ly/39jli5s​​)

2. Η σημασία της πρόσφατης εγκυκλίου για τις ιατρικές αποζημιώσεις και την παρέμβαση του ΠΙΣ (https://bit.ly/38uk9ZC).

3. Άλλες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΙΣ.

Κατά την έναρξη του Webinar θα υπάρξει χαιρετισμός του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου.

Οι ομιλητές είναι οι ακόλουθοι:

ΚΥΡΙΟΙ (ΣΥΝ)ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Δικηγόρος (https://bit.ly/2XwoeG8 και https://bit.ly/2XrIBEL)

Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, Δικηγόρος Ποινικού Δικαίου Δ.Ν, Αθήνα (https://bit.ly/3bqyHex)

Ευάγγελος Κατσίκης, Δικηγόρος, διαχειριστής εταίρος KKLEGAL, νομικός σύμβουλος ΠΙΣ (https://bit.ly/35x8erX και https://bit.ly/39jYdzD).

Ιωάννης Μπαραμπούτης, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικής νοσηλείας COVID-19, Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος», Αθήνα. Ο κ. Μπαραμπούτης πέρα από την νυν θέση του έχει μεγάλη εμπειρία από την άσκηση της Ιατρικής στην Αγγλία.

Σπύρος Γούλας, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, Αθήνα. Ο κ. Γούλας είναι υπεύθυνος της επιτροπής για την Ιατρική Ευθύνη του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται και έχει συγγράψει εκτενώς και έχει δώσει ομιλίες πάνω στο θέμα.

Θα ακούσουμε επίσης και τις σύντομες απόψεις των παρακάτω ομιλητών:

Mamie Stathatos, Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος στην Νέα Υόρκη όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία του κυβερνήτη AndrewCuomo που προστατεύει νομικά τους ιατρούς από Ιατρική ευθύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 (https://bit.ly/39jjppo).

Λεωνίδας Παλαιοδήμος, Έλληνας παθολόγος, ο οποίος εργάζεται ως νοσοκομειακός Ιατρός (Hospitalist) στο νοσοκομείο JacobiHospital στη Νέα Υόρκη και έχει μεγάλη εμπειρία από την έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Κωνσταντίνος Κοντοτάσιος, Παθολόγος, επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας ο οποίος εργάζεται για πολλά χρόνια στα ΤΕΠ και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου και έχει σημαντική εμπειρία από την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο.

Δημήτριος Τσάμης, Μικροβιολόγος, πρόεδρος του πειθαρχικού του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος θα μας μιλήσει για την πειθαρχική άποψη του θέματος της Ιατρικής ευθύνης.

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Αντώνιος Λιόλιος, Παθολόγος - Εντατικολόγος, Acute Care Consultant, Peterborough City Hospital, Peterborough, UK.

poster.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.