Health & Fitness

Εμβόλια AstraZeneca - Pfizer: Oι διαφορές τους

Σε τιμή, τεχνολογία αλλά και τρόπο συντήρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-emvolio.jpg
Κορωνοϊός - Εμβόλιο © UNSPLASH

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer τα δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν ήδη εγκριθεί στη Βρετανία

Η Βρετανία έγινε χθες η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο που δημιούργησε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Reuters παρουσιάζει μια αναλυτική σύγκριση του με το εμβόλιο της Pfizer το οποίο ήδη έχει εγκριθεί και χορηγείται σε Αμερική, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 70,4% ενώ εκείνο της Pfizer 95%.

H aποτέλεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου της Astrazeneca  είναι 52,7% ανακοίνωσε χθες η Βρετανία, όμως σύμφωνα με μία από τις βρετανικές αρμόδιες αρχές, η αποτελεσματικότητα μπορεί να φτάνει το 70% μετά από τρείς εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.    

Ποιες είναι όμως οι άλλες διαφορές; Αυτές είναι στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε, την τεχνολογία και τον τρόπο αποθήκευσης 

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο με «ιό ξενιστή». Δηλαδή ένας ειδικά δημιουργημένος ιός που υπό φυσιολογικά προκαλεί το απλό κρυολόγημα στους πιθήκους δίνει γενετικές οδηγίες στα ανθρωπινά κύτταρα να φτιάξουν ένα «τοίχος προστασίας» από τον νέο κορωνοϊό. 

Το εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα. 

Η AstraZeneca έχει δεσμευθεί πως το εμβόλιο θα κοστίζει 2-3 δολάρια ανά δόση, χωρίς να αφήνει κέρδος στην εταιρεία,  το εμβόλιο της Pfizer κοστίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση ,ενώ αυτό της Moderna 37.

Eπίσης το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται συνθήκες βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς, όπως αυτό της Pfizer. Συντηρείται σε ένα απλό ψυγείο για 6 μήνες.  

Η μεγάλη διαφορά στην τιμή και στην ευκολία συντήρησης και αποθήκευσης κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca τη μεγάλη ελπίδα για τις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ