Health & Fitness

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, πόσα εμβόλια αναμένονται στη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο - κορωνοϊός
Εμβόλιο - κορωνοϊός © EPA / DAVID ODISHO

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ο «χάρτης» του σχεδίου εμβολιασμού στην Ελλάδα - Πότε έρχονται οι πρώτες δόσεις, ποιοι θα εμβολιαστούν στην α' φάση.

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα παρέθεσαν στην ενημέρωση της Δευτέρας (21/12) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Ελλάδα, τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από την εταιρεία Pfizer αναμένονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε το γενικό πλάνο με τον εμβολιασμό αναφέροντας πως στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν οι πρώτες δόσεις που θα είναι 9.750 και αναμένεται να χορηγηθούν στο υγειονομικό προσωπικό.

  • Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έρχεται η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων
  • Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας
  • Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.
  • Ως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.
  • Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις ως τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα (21/12), η Ελλάδα θα παραλάβει ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από τις Moderna και AstraZeneca όταν και αν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προτεραιότητα τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021.

Πώς θα χωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, έδωσε πριν από λίγες ημέρες στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες που θα προηγηθούν κατά τον εμβολιασμό. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς, θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ.

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Το ραντεβού για το εμβόλιο 

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr θα μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού προκειμένου να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το ραντεβού θα κλείνεται είτε με αυτόν τον τρόπο, είναι από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία). Από την πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Για τον γενικό πληθυσμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και στη συνέχεια να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Η αποθήκευση και η διανομή των δόσεων του εμβολίου

Στην Ελλάδα ήδη έχουν φτάσει τα ειδικά ψυγεία, όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η τοποθεσία των ψυγείων παραμένει μυστική, με το υπουργείο Αμυνας να είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και την Πολιτική Προστασία για την φύλαξή του. Το εμβόλιο θα είναι αποθηκευμένους σε πέντε ειδικούς χώρους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ