Health & Fitness

Γώγος: Πιθανότατα τα εμβόλια θα δράσουν κατά της μετάλλαξης

«Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο - κορωνοϊός
Εμβόλιο - κορωνοϊός © EPA / ABIR SULTAN

Γώγος: Τι δήλωσε ο καθηγητής για τη μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, αλλά και τη δράση του εμβολίου κατά του ιού.

O καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και τόνισε ότι μέχρι να έχουμε δεδομένα για τη μετάλλαξη θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. 

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», ανέφερε αρχικά το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και προσέθεσε: «Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». 

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη.  «Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων», είπε ο κ. Γώγος και έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Δευτέρα (21/12) σχετικά με τη μετάλλαξη.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος σχολίασε ότι τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού, είναι: ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός, πιο τοξικός, να μην φαίνεται στα τεστ, αλλά και να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό. 

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. «Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου».

Τέλος, για την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου, ο Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι υπάρχει ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο καθηγητής Χ. Γώγος για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, εμβόλια και lockdown | 20/12/2020

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ