ΠΟΥ: Αυτές είναι οι βασικές αιτίες θανάτου για το 2019
Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι οι βασικές αιτίες θανάτου για το 2019.
Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης αποτελούν τις πιο βασικές αιτίες θανάτου για το 2019 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μάλιστα, οι μη μεταδοτικές ασθένειες είναι οι επτά από τις 10 πρώτες αιτίες θανάτου γενικά ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2000 που ήταν τέσσερις στις 10, με τις καρδιακές παθήσεις να αντιστοιχούν στο 16% όλων των θανάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε πως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας συγκαταλέγονται πλέον στις 10 κύριες αιτίες θανάτου, ενώ οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν 70% παγκοσμίως μεταξύ του 2000 και του 2019.
Μάλιστα, αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να ενταθεί η προσοχή στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτές οι νέες εκτιμήσεις είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι πρέπει να ενισχύσουμε γρήγορα την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών», είπε.
«Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δραστικής βελτίωσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ισότιμα και ολιστικά. Η ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι σαφώς το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται τα πάντα, από την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών έως τη διαχείριση μιας παγκόσμιας πανδημίας», σημείωσε.
Οι επτά ασθένειες που επισημάνθηκαν στην έκθεση αντιπροσώπευαν 24,4 εκατομμύρια θανάτους, ή το 44% όλων των θανάτων παγκοσμίως, το 2019. Μετά τις καρδιακές παθήσεις, που σκότωσαν σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν η δεύτερη και τρίτη κύρια αιτία θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων, και νεφρικές παθήσεις, αυξήθηκαν επίσης. Η άνοια κατατάσσεται ως η έβδομη κύρια αιτία θανάτου, με τις γυναίκες να επηρεάζονται δυσανάλογα: το 65% των θανάτων αφορούν σε γυναίκες. Ο διαβήτης, ένατος στη λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους ανδρών – αύξηση 80% από το 2000.
Οι θάνατοι από μεταδοτικές ασθένειες μειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά παρέμειναν πρόκληση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ανέφερε η έκθεση. Το HIV/Aids έπεσε από την όγδοη κύρια αιτία θανάτου το 2000 στη 19η το 2019, ενώ η φυματίωση έπεσε από την έβδομη θέση το 2000 στη 13η το 2019 – αλλά εξακολουθεί να είναι στο τοπ 10 στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ο ΠΟΥ έδωσε έμφαση και στους θανάτους που προκλήθηκαν από τραυματισμούς όπως τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα στην Αφρική, και τη χρήση ναρκωτικών στην ήπειρο της Αμερικής, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 300% στους θανάτους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά μεταξύ 2000 και 2019.
«Η έκθεση του ΠΟΥ απεικονίζει έναν καταστροφικό τίμημα για την ανθρώπινη ζωή που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε η Katie Dain της NCD Alliance και πρόσθεσε: «Εάν οι κυβερνήσεις είναι σοβαρές για να αποτρέψουν τόσο τον αποφευκτό θάνατο σε μαζική κλίμακα όσο και να προετοιμάσουν καλύτερα τον κόσμο για μελλοντικές πανδημίες, τότε πρέπει να επενδύσουν στην υγεία των πολιτών τους και να προωθήσουν υγιή περιβάλλοντα αντιμετωπίζοντας κοινούς παράγοντες κινδύνου – αλκοόλ, καπνός, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ανθυγιεινές δίαιτες και ατμοσφαιρική ρύπανση – και διασφαλίζοντας ότι ο καθένας που το χρειάζεται έχει πρόσβαση σε βασική και σωτήρια διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.