Κορωνοϊός: Πότε θα αρχίσουν εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, απαντούν
Ο Θανάσης Δημόπουλος και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας.
Για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μετά και την ενθαρρυντική είδηση πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία.
Και οι δύο καθηγητές εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA για τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.
Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολιών είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.
Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα.
Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 έκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.
Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.