Health & Fitness

Μόσιαλος: Πώς έχουμε τόσο γρήγορα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Τι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλινικές δοκιμές σε εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Κλινικές δοκιμές σε εμβόλιο για τον κορωνοϊό © EPA-EFE/PIETER STAM DE JONG

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί με επιχειρήματα πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βρίσκονται τόσο κοντά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια αν δεν είναι ασφαλές» ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος με νέα του ανάρτηση στο Facebook για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου απαντά μεταξύ άλλων στο ερώτημα πώς γίνεται να έχουμε τόσο γρήγορα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

«Ένα ικανό ποσοστό πολιτών προβάλλει αιτιάσεις για τον σύντομο χρόνο στον οποίο ανακαλύφθηκαν τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού»  αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, απαντώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

«Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις» τόνισε στην ανάρτησή του στο Facebook. Και εξήγησε: «Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω:

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων -πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες)».

Στην ίδια ανάρτηση για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ακόμη: «Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.

» Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

» Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του».

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται και στη θεματική που έχει να κάνει με τις παρενέργειες. Ειδικότερα, επεσήμανε: «Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ' όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.