- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος: Η πρότασή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Η ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook
Ο Ηλίας Μόσιαλος προτείνει κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απονέμει βραβεία σε όσους εισήχθησαν πρώτοι στα Πανεπιστήμια.
Μια νέα πρόταση για την επέτειο της εξέγερση του Πολυτεχνείου καταθέτει μέσω της προσωπικής του σελίδα στο Facebook, o καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSA, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως θα πρέπει να «ξανασχεδιάσουμε τη μεγάλη εικόνα».
«H εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία στιγμή αντίστασης κατά της δικτατορίας. Η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης είναι η βασικότερη εκδήλωση μνήμης και απότισης φόρου τιμής. Στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όσους έχασαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Φέτος όμως, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο, η πορεία δεν πρέπει να γίνει. Θα γίνει σίγουρα την επόµενη χρονιά με μεγάλη συμμετοχή.
»Αυτό που θα άξιζε όμως είναι να δούμε και να ξανασχεδιάσουμε τη «μεγάλη εικόνα»: τη σημασία που έχουν οι επέτειοι στη συλλογική μας μνήμη, συμπεριλαμβανομένων των πορειών και των παρελάσεων, σε συνδυασμό με το ρόλο της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και της πολιτικής. Ανάλογα με τα συμπεράσματα μια τέτοιας συζήτησης, θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε και καινούργιους τρόπους συντήρησης της εθνικής μνήμης.
»Καταθέτω μια συγκεκριμένη πρόταση. Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απονέμει βραβεία σε όσους εισήχθησαν πρώτοι στα Πανεπιστήμια μας προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο, των νεκρών της ημέρας του πραξικοπήματος, όσων δολοφονήθηκαν από τη χούντα, των νεκρών της αντιδικτατορικής δράσης στο εξωτερικό, των νεκρών στις εξορίες και τις φυλακές της χούντας και όσων βασανίστηκαν απάνθρωπα από τους χουντικούς. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).
»Να θεσπιστεί βραβείο στη μνήμη του Διομήδη Κομνηνού για τον πρώτο εισαχθέντα στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Και βραβεία στη μνήμη του Ιωάννη Μικρώνη για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, της Βασιλικής Μπεκιάρη για την Ιατρική Σχολή της Πάτρας, του Γιώργου Σαμούρη για ένα από τα τμήματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του Γιώργου Τσαρούχα για τη Νομική Θεσσαλονίκης, του Κώστα Γεωργάκη για την Ιατρική σχολή της Αθήνας, της Μαρία-Έλενα Αντζελόνι, του Μάρκου Καραμανή, της Αικατερίνης Αργυροπούλου, του Δημήτρη Θεοδώρα και βραβεία στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους για να πέσει η χούντα, για την ελευθερία και τη δημοκρατία».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.