Ο ρόλος του Παθολογοανατόμου στην ιατρική φροντίδα όλων μας
«Η διάγνωσή σου στηρίζεται σε αυτούς! Μίλα με τον Παθολογοανατόμο σου»
Ο σημαντικός ρόλος του Παθολογοανατόμου στην ιατρική φροντίδα και οι απαραίτητες συνθήκες για να συνεχίσουν το έργο τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η Ελληνική Εταιρία Παθολογικής Ανατομικής αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο του Παθολογοανατόμου στην ιατρική φροντίδα όλων μας και ζητά από τους αρμόδιους την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους.
«Η Παθολογική Ανατομική ανήκει στις "εργαστηριακές ειδικότητες", στην πραγματικότητα όμως είναι κλινικο-εργαστηριακή. Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος όμως συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής στην κατανόηση της παθογένεσης και στη θεραπεία των νόσων οφείλεται και στη διεθνή ιατρική κοινότητα των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL. Και σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας Παθολογοανατόμοι νωρίς δημοσίευσαν σημαντικά άρθρα για τις βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα άλλα όργανα του σώματος.
Ο Παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ασχολείται με όλες τις βασικές πτυχές της νόσου, από το πώς αναπτύσσεται ως τη διάγνωση και τον προσδιορισμό διαφόρων επιμέρους χαρακτηριστικών της (βαρύτητα, ευαισθησία και ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία).
Τα ιστικά υλικά που εξετάζει ο Παθολογοανατόμος μπορεί να είναι βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει). Ακόμη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, με την ταχεία βιοψία, δίνει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή μη κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής. Με βάση τη διάγνωση του Παθολογοανατόμου λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος χειρουργικής αντιμετώπισης.
Επιπλέον, ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητά του τον προσδιορισμό δεικτών / χαρακτηριστικών επιθετικότητας της νόσου, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδείκτες) που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή (σύγχρονη "εξατομικευμένη θεραπεία").
Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Παθολογοανατόμου στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της ανταπόκρισης σε συγκεκριμένη θεραπεία. Επίσης σημαντική είναι και η συμβολή του σε καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως είναι οι φλεγμονές (κολίτιδες, γαστρίτιδες, κλπ) και οι λοιμώξεις, τόσο για την αναγνώριση του αιτίου όσο και για την παρακολούθηση αυτών. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος του Παθολογοανατόμου και στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων ασθενών συμβάλλοντας τόσο προεγχειρητικά στην εκτίμηση της καταλληλότητας του μοσχεύματος του δότη όσο και μετεγχειρητικά στην αιτιολογική διαφορική διάγνωση της δυσλειτουργίας του μοσχεύματος του λήπτη.
Η κοινότητα των Παθολογοανατόμων χαρακτηρίζεται, κατά κανόνα, από αφοσίωση στη φροντίδα του ασθενούς. Ωστόσο σήμερα, παρά τη μακροχρόνια και με εξοντωτικούς ρυθμούς προσφορά μας στην υγεία, θέματα όπως η αποχώρηση πολλών συναδέλφων με συνταξιοδότηση, χωρίς την αναπλήρωση των κενών θέσεων, η μετανάστευση μεγάλου αριθμού συναδέλφων, η μηδενική σχεδόν λίστα αναμονής για ειδίκευση, ο διορισμός ελάχιστων επικουρικών γιατρών, έχουν οδηγήσει τα εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.
Ζητάμε από τους αρμόδιους την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για να συνεχίσουμε να επιτελούμε την αποστολή μας, ιδιαίτερα σήμερα, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για λεπτομερείς, εμπεριστατωμένες διαγνώσεις με παροχή λύσεων στη θεραπεία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.