Κορωνοϊός: 8 άξονες σχεδιασμού ενόψει έγκρισης του εμβολίου
Tα σημαντικότερα δεδομένα από τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ
Οκτώ βασικοί άξονες σχεδιασμού ενόψει της επικείμενης έγκρισης εμβολίου έναντια στον κορωνοϊό.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες φάσης 3. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Moderna πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19, ενώ η εταιρεία Pfizer ευελπιστεί σε μια έγκριση του εμβολίου της εντός του Νοεμβρίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τους βασικούς άξονες σχεδιασμούεν όψει επικείμενης έγκρισης εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα δεδομένα.
- Η ασφάλεια των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Γι' αυτό το λόγο παρατηρούνται προσωρινές παύσεις στην ένταξη νέων ασθενών σε τρέχουσες κλινικές μελέτες, ώστε να αξιολογηθεί το προφίλ ασφαλείας των νέων εμβολίων και να εξασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα.
- Πολλά διαφορετικά εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες βρίσκονται υπό ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσουν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα, βρίσκονται σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις ώστε σε περίπτωση έγκρισης κάποιου εμβολίου να εξασφαλιστεί η προμήθεια στις απαραίτητες ποσότητες.
- Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κατά την πρώτη φάση η χρήση ενός νέου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 θα λάβει έγκριση για επείγουσα χορήγηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ανάγκη για συνεχιζόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση.
- Τα αρχικά αποθέματα εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι περιορισμένα και σταδιακά θα αυξηθούν σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών από την πιθανή έγκριση ενός εμβολίου. Ο σκοπός είναι τελικά να υπάρχουν διαθέσιμες ικανές ποσότητες εμβολίου ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη.
- Εφόσον υπάρχει αρχικά περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, θα καθοριστούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο. Η επιλογή θα καθοριστεί με συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο κίνδυνος έκθεσης στη λοίμωξη COVID-19 (υγειονομικοί υπάλληλοι) και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου (ηλικιωμένοι και ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα).
- Είναι πολύ πιθανό τα εμβόλια να μη χορηγούνται αρχικά σε παιδιά, καθώς οι τρέχουσες κλινικές μελέτες δε συμπεριλαμβάνουν παιδιά και έγκυες γυναίκες. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ειδικά σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμβολίων.
- Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη το εμβόλιο υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε το εμβόλιο να χορηγείται δωρεάν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
- Τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται υπό δοκιμή συλλέγονται και αξιολογούνται διαρκώς και οι ανωτέρω άξονες θα ανανεώνονται διαρκώς σύμφωνα με την πορεία της νέας γνώσης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.