- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Νέο περιστατικό επαναμόλυνσης στις ΗΠΑ
Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός μέσα σε ένα μήνα
Ένας 25χρονος άνδρας ανάρρωσε από τον κορωνοϊό αλλά βρέθηκε ξανά θετικός ένα μήνα μετά και αφού είχε υποβληθεί σε δύο τεστ που βγήκαν αρνητικά.
Ένα περιστατικό επαναμόλυνσης με κορωνοϊό στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Ένας άντρας στις ΗΠΑ βρέθηκε θετικός σε covid-19 για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις δύο μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. Αυτό το περιστατικό είναι το πέμπτο που έχει ανακοινωθεί και αφορά επαναλοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό, μετά από αντίστοιχες ανακοινώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, τον Ισημερινό και την Ολλανδία. Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες που δεν έχουν διαγνωστεί και συνεπώς δεν τις γνωρίζουμε. Το ενδιαφέρον με το πρόσφατο περιστατικό είναι ότι τη δεύτερη φορά ο ασθενής παρουσίασε πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη. Στη μελέτη έγινε διερεύνηση αν το γονιδίωμα του ιού διέφερε κατά τις δύο λοιμώξεις και διαπιστώθηκε ότι το γονιδώματα διέφεραν σημαντικά, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά γεγονότα μετάδοσης του ιού. Παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Ισημερινού.
Συγκεκριμένα, ο 25χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός σε SARS-CoV-2 για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου, μετά από συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, κεφαλαλγίας, ναυτίας και διάρροιας που διαρκούσαν μερικές εβδομάδες. Στις 27 Απριλίου είχε αναρρώσει και βρέθηκε αρνητικός για τον ιό στις 9 και 26 Μαΐου. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, όμως, στις 28 Μαΐου, ανέπτυξε εκ’νέου συμπτώματα, αυτή τη φορά με πυρετό και ζαλάδα. Βρέθηκε θετικός στις 5 Ιουνίου και έπρεπε να νοσηλευτεί αφού με συμπτώματα υποξίας και δύσπνοιας. Ο άνδρας δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
To σημαντικό μήνυμα αυτού του περιστατικού είναι, ότι παρότι τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια, η μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό δεν αποκλείει την επαναμόλυνση με τον ίδιο ιό. Η συχνότητα των επαναμολύνσεων είναι σπάνια με μόλις 5 να έχουν αναφερθεί από σχεδόν 40 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είχαν covid-19 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακολουθώντας τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού και των πολυσύχναστων χώρων με ανεπαρκή εξαερισμό.
Η επαναμόλυνση δεν ήταν απροσδόκητη Αυτό δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο δεδομένου ότι οι κορωνοϊοί του απλού κρυολογήματος παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Ποια επίπεδα ανοσίας παρέχει ο SARS-CοV-2; Πώς επιτυγχάνεται αυτό, μέσω αντισωμάτων ή Τ-κυττάρων; Πόσο διαρκεί η ανοσία; Τι σημαίνει για τα νέα φάρμακα που αναπτύσσονται ή για τα εμβόλια; Θα αρκεί μια δόση εμβολίου ετησίως ή μια εφάπαξ δόση; Η νέα περίπτωση επαναμόλυνσης μας υπενθυμίζει τα πόσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο ιό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.