Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: «Η πρόληψη σώζει»
Ενημερωτική εκδήλωση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Τι είναι η θρόμβωση και πώς μπορεί να προληφθεί έγκαιρα
«Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου, λάβε προληπτικά μέτρα και μείωσε τον κίνδυνο!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου μια ασθενής με φλεβική θρόμβωση, ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και την ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), η 33χρονη εκπαιδευτικός Ευαγγελία Κόρρα, συγκίνησε καταθέτοντας την εμπειρία της. «Ήμουν ανυποψίαστη, μέχρι που κάποια σοβαρά συμπτώματα με ανησύχησαν και με οδήγησαν στον γιατρό. Η περίοδος μέχρι να γίνει η διάγνωση ήταν εφιαλτική. Μου στοίχισε πολύ ψυχολογικά. Από τότε που έμαθα τί έχω, λαμβάνω την αγωγή μου, είμαι τυπική στις εξετάσεις μου και πλέον ζω όπως παλιά, με τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στο άκουσμα της λέξης ‘’θρόμβωση’’, δεν τρομάζω πια, γιατί γνωρίζω τι έχω και πώς να το αντιμετωπίσω. Το μάθημα που πήρα είναι να εκτιμώ περισσότερο τη ζωή και να κάνω πρόληψη. Αυτό συστήνω σε όλους, γιατί σώζει ζωές», ανέφερε η κ. Κόρρα.
«Ένας φλεβικός θρόμβος που σχηματίζεται στο κάτω άκρο ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Αν ο θρόμβος αποσπαστεί και μεταφερθεί έως τους πνεύμονες, τότε ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Και οι δυο παθολογικές καταστάσεις λέγονται μαζί θρομβοεμβολή και είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Γι΄ αυτό απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η πάθηση αφορά σε όλες τις ηλικίες και συχνά υποδιαγιγνώσκεται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπισή της με δυσμενείς συνέπειες. Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο πόδι, η δύσπνοια, οι συχνές αναπνοές και ο πόνος στο στήθος», επισήμανε ο αιματολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Αιμόστασης Μανώλης Παπαδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός καπνίσματος, παχυσαρκίας και λοίμωξης COVID-19 συνιστά παράγοντα κινδύνου για θρόμβωση, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό 10-15% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζει θρόμβωση.
Τον ρόλο του νοσηλευτή στον αγώνα κατά της φλεβικής θρομβοεμβολής τόνισε η προϊσταμένη της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ Ευαγγελία Βοζίκη, υπογραμμίζοντας ότι η εγρήγορση του νοσηλευτικού προσωπικού συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης.
Εξαιτίας της πανδημίας, η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ομάδα Αντιμετώπισης Φλεβικής Θρομβοεμβολής και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, ήταν σύντομης διάρκειας και τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας έναντι της COVID-19.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.