Κορωνοϊός: Παραγωγή αντισωμάτων ακόμη και 7 μήνες μετά τη λοίμωξη
Τι δείχνει νέα μελέτη
Νέα μελέτη ερευνά την διάρκεια της ανοσίας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό - Υψηλής ποιότητας αντισώματα σε ασθενείς ακόμα και 7 μήνες μετά τη λοίμωξη
Οι ασθενείς που αρρώστησαν με Covid-19 παράγουν υψηλής ποιότητας αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ακόμη και πέντε έως επτά μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι μολύνθηκαν με τον νέο ιό, μπορεί -αν και όχι κατ’ ανάγκη- να αναπτύσσουν μακράς διάρκειας ανοσία. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανοσολογίας Ντίπτα Μπατατσάρια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Immunity», πραγματοποίησαν τεστ αντισωμάτων σε 5.882 άτομα και διαπίστωσαν ότι αντισώματα υπήρχαν στο αίμα σε επαρκή επίπεδα επί τουλάχιστον πέντε έως επτά μήνες.
«Πολλές ανησυχίες έχουν εκφραστεί για το κατά πόσο διαρκεί η ανοσία έναντι της Covid-19. Βρήκαμε σαφώς ότι υψηλής ποιότητας αντισώματα συνεχίζουν να παράγονται πέντε έως επτά μήνες μετά τη λοίμωξη», δήλωσε ο Μπατατσάρια και εκτίμησε ότι η ανοσία διαρκεί πολύ περισσότερους από επτά μήνες, «τουλάχιστον δύο χρόνια», όπως είπε, κάτι που -αν όντως ισχύει- είναι πολύ ενθαρρυντικό και για τα μελλοντικά εμβόλια. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι εσφαλμένες οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις πως τα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα μειώνονται γρήγορα και η ανοσία έναντι του κορονοϊού δεν διαρκεί πολύ.
Δύο παρόμοιες έρευνες, μία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μία άλλη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συνολικά σε σχεδόν 750 άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ένα άλλο περιοδικό Ανοσολογίας, το «Science Immunology», βρήκαν ότι οι ασθενείς συνέχιζαν μετά από τρεις μήνες να έχουν επαρκή αντισώματα για να τους παρέχουν ανοσία. Ειδικότερα, αντισώματα IgC κατά της πρωτείνη-ακίδας του κορονοϊού βρέθηκαν να διαρκούν περισσότερες από 100 ημέρες.
Τέλος, μία άλλη μελέτη, με επικεφαλής μία Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς, τη δρα Θεοδώρα Χατζηιωάννου του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, η οποία ανέλυσε 37 δείγματα αίματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα έναντι των εποχικών κορονοϊών (οι οποίοι προκαλούν κοινό κρυολόγημα) δεν παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης Covid-19.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.