- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
5 τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου
Και να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι σε βακτήρια και ιούς
Οι βιταμίνες Β6, C, D, Ε και ο Ψευδάργυρος θα σε βοηθήσουν να τονώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε παθογόνα, όπως ιούς, τοξίνες, βακτήρια, μικρόβια. Το έντονο στρες, η στεναχώρια και η άστατη ζωή μπορεί να το αποδυναμώσουν κάνοντάς μας ευάλωτους σε ασθένειες γι’ αυτό πρέπει να το ενισχύουμε με σωστή διατροφή, καλό ύπνο και σωματική άσκηση. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλες ουσίες που μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό. Συνήθως οι αναγκαίες ποσότητες βιταμινών για τον οργανισμό καλύπτονται από τη διατροφή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να προτείνουν και συμπληρώματα βιταμινών, ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Βιταμίνη Β6
Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να δημιουργήσει ζωτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Συγκεκριμένα, βοηθά την παραγωγή Τ-κυττάρων που σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό και ενεργοποιεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια σε Β6 είναι σπάνια αφού μπορεί να βρεθεί σε πολλές τροφές.
Πού τη βρίσκεις: καλαμπόκι, πατάτα, τόνο, μπανάνα, κοτόπουλο, κάλε.
Βιταμίνη C
Η πιο γνωστή και δημοφιλής βιταμίνη στα συμπληρώματα διατροφής λόγω του σημαντικού της ρόλου στην υγεία του ανοσοποιητικού. Υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να μας προστατεύουν από μολύνσεις, ενώ είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό του ανοσοποιητικού αντικαθιστώντας τα παλιά κύτταρα με νέα. Λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες. Έρευνες του NIH (National Institutes of Health) έδειξαν ότι η τακτική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C, 1-2 γραμμάτια την ημέρα, μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά.
Πού τη βρίσκεις: πιπεριά, φράουλα, πορτοκάλι, μπρόκολο, σπανάκι.
Ψευδάργυρος
Ένα συστατικό που βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επικοινωνία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει την προστασία απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κανείς τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καθώς μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του χαλκού και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πού τον βρίσκεις: δημητριακά, ψωμί, γαλακτοκομικά, οστρακοειδή.
Συνήθως οι αναγκαίες ποσότητες βιταμινών για τον οργανισμό καλύπτονται από τη διατροφή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να προτείνουν και συμπληρώματα βιταμινών
Βιταμίνη D
Όλο και πιο συχνά ακούμε για έλλειψη βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο – γεγονός αρκετά παράδοξο για ανθρώπους που ζουν σε μια χώρα με ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνει τη φλεγμονή βοηθώντας το ανοσοποιητικό να αντιδράσει καλύτερα. Ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον οργανισμό και τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αλλεργικού άσθματος. Εκτός από συμπλήρωμα, μπορείς να κάθεσαι 10-15 λεπτά την ημέρα στο ήλιο (όχι τις επικίνδυνες ώρες).
Πού τη βρίσκεις: σαρδέλες, συκώτι, κρόκος αυγού, μανιτάρια.
Βιταμίνη Ε
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τοξικά μόρια ελευθέρων ριζών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Πού τη βρίσκεις: πέστροφα, κόκκινη πιπεριά, αβοκάντο, ηλιέλαιο, αμύγδαλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.