- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο
«Οι κλίνες για κορωνοϊό αυξήθηκαν διότι περιμέναμε δυσμενή εξέλιξη»
«Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο σύστημα υγείας», υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας οι κλίνες για κορωνοϊό αυξήθηκαν διότι περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός στο σύστημα υγείας για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Εξήγησε ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62 και υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση τους. Την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν στο σύστημα υγείας στην Αττική 38 από σύνολο 40 κλινών.
Υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για covid-19, είπε ο υφυπουργός.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «εκμεταλλευόμαστε» και τις δωρεές. Έχουμε την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχει δωρεά για το Νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα Νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ.
«Επομένως ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τι στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για κορωνοϊό , διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Σημείωσε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.
Σχετικά με τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2.000 προσλήψεις και έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 6.200.
Ταυτόχρονα προχωρούν και οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μονίμων θέσεων γιατρών, χθες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού, έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ λοιπού προσωπικού, αρχές Αυγούστου βγήκε μια καινούργια προκήρυξη 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και επιπλέον προχωρά εντός Σεπτεμβρίου η στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές.
Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός, είναι και η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, δίνοντας προτεραιότητα σε νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, είπε, η κυβέρνηση διασφαλίζει την επέκταση των συμβάσεων και την παραμονή στο σύστημα ειδικών κατηγοριών συμβασιούχων όπως οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που υπηρετούν αυτή τι στιγμή στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στον αντιγριπικό εμβολιασμό είπε ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι που έχει θέσει η Επιτροπή Εμβολιασμών. «Ποτέ ο στόχος δεν ήταν να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας και αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, αυτό που γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο», κατέληξε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.