Health & Fitness

Έρευνα: Δεν αρκεί η θερμομέτρηση και οι άλλοι τρόποι ελέγχου

Για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός μελέτη
Εργαστήριο - Κορωνοϊός © EPA/SHEPHERD ZHOU

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μέτρα όπως η θερμομέτρηση ή η καταγραφή του ταξιδιωτικού ιστορικού δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τη διασπορά.

Η θερμομέτρηση, η καταγραφή συμπτωμάτων ή και του ταξιδιωτικού ιστορικού αποδείχθηκε πως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων.

Η δημοσίευση έγινε από ερευνητές στο «Cochrane Library» αξιολογώντας δεδομένα από 22 μελέτες. Τα συμπεράσματα που έβγαλαν είναι ότι οι προαναφερθείσες μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν κορωνοϊό ενώ παράλληλα εντοπίζουν με μειωμένη αξιοπιστία αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι σε κόμβους μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια, μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων της νόσου.

Σύμφωνα με την έρευνα, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους». Από την άλλη, «μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Έτσι, οι ερευνητές διατείνονται ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες μεθόδους ελέγχου που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων ή ακόμα και η καραντίνα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ