- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Covid-19: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τη μελέτη ACTT-2
Αισιοδοξία από τον συνδυασμό μπαρισιτινίμπης με ρεμντεσιβίρη
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τη μελέτη ACTT-2 για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19
Η μπαρισιτινίμπη σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη μειώνει το χρόνο μέχρι την ανάρρωση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19 στη χορηγούμενη από το NIAID, μελέτη ACTT-2.
Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η Lilly και η Incyte ανακοίνωσαν τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-2), που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΙΑID) των ΗΠΑ.
H μελέτη ACTT-2 περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 ασθενείς και ξεκίνησε στις 8 Μαΐου με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του συνδυασμού μπαρισιτινίμπης σε δόση 4mg και της ρεμντεσιβίρης σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ρεμντεσιβίρη, σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.
Η μπαρισιτινίμπη σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο που ήταν η μείωση του χρόνου μέχρι την ανάρρωση σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ρεμντεσιβίρη.
Οι ερευνητές της μελέτης κατέγραψαν μείωση κατά περίπου μία ημέρα στο διάμεσο χρόνο ανάρρωσης για το συνολικό πληθυσμό των ασθενών που έλαβε τη συνδυασμένη θεραπεία έναντι εκείνου που έλαβε τη μονοθεραπεία. Το εύρημα αυτό ήταν στατιστικά σημαντικό. Ως ανάρρωση οριζόταν η κατάσταση στην οποία ο συμμετέχων ήταν αρκετά καλά ώστε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, δηλαδή σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν πλέον χορήγηση οξυγόνου, ή συνεχιζόμενη ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο ή ότι δεν νοσηλευόταν πια την 29η ημέρα. Επιπροσθέτως, επιτεύχθηκε και δευτερεύον καταληκτικό σημείο που συνέκρινε τις εκβάσεις των ασθενών κατά την 15η ημέρα της νοσηλείας σύμφωνα με κλίμακα 8 σημείων βαρύτητας από την ανάρρωση μέχρι το θάνατο.
Ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων επέβλεπε αυτή τη διπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένης κατανομής μελέτη για τον έλεγχο της ασφάλειας. Πρόσθετες αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατανόηση άλλων δεδομένων σχετικών με τις κλινικές εκβάσεις, περιλαμβανομένης της θνησιμότητας. Το NIAID αναμένεται να δημοσιεύσει όλες τις λεπτομέρειες της μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης ACTT-2 αποτελούν ακόμα ένα βήμα στην βελτίωση της φροντίδας των ασθενών αυτών» δήλωσε ο Andre Kalil, Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα και κύριος ερευνητής των μελετών ACTT. «Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον δυνητικό ρόλο της μπαρισιτινίμπης στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19».
Με βάση τα δεδομένα της μελέτης ACTT-2, η Lilly προγραμματίζει να συζητήσει το ενδεχόμενο για επείγουσα έγκριση από τον FDA και να διερευνήσει αντίστοιχες εγκρίσεις από άλλους ρυθμιστικούς φορείς για τη θεραπευτική αντιμετώπιση με μπαρισιτινίμπη νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19.
«Ως εταιρεία έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα στην ανάπτυξη και αξιολόγηση φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών με COVID-19», ανέφερε ο Daniel Skovronsky MD. Ph.D ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Lilly. «Αυτά τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον πιθανό ρόλο της μπαρισιτινίμπης στους νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την έρευνα παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες μας για την καταπολέμηση της νόσου COVID- 19».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.