- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Τα στεροειδή μειώνουν τα ποσοστά θανάτου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποιεί τις συστάσεις του για τη θεραπεία της ασθένειας
Τα στεροειδή μειώνουν τα ποσοστά θανάτου ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με μια έρευνα.
Η χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%, σύμφωνα με την ανάλυση επτά διεθνών δοκιμών που ανακοινώθηκαν, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του για τη θεραπεία της ασθένειας.
Η ανάλυση -που συγκεντρώνει δεδομένα από ξεχωριστές δοκιμές με χαμηλές δόσεις υδροκορτιζόνης, δεξαμεθαζόνης και μεθυλπρεδνιζολόνης- ανακάλυψε ότι τα στεροειδή βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με COVID-19 που είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής φροντίδας των νοσοκομείων.
«Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 68% των πιο σοβαρά ασθενών με COVID-19 που επιβιώνουν έπειτα από θεραπεία με κορτικοστεροειδή, σύγκριση με περίπου 60% ποσοστά επιβίωσης χωρίς κορτικοστεροειδή», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η επικεφαλής κλινικής φροντίδας του ΠΟΥ, Τζάνετ Ντίας, δήλωσε πως ο οργανισμός επικαιροποίησε τις συστάσεις του ώστε να συμπεριλάβει μια «ισχυρή σύσταση» για τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως αν χορηγήσετε κορτικοστεροειδή, υπάρχουν, 87 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς», δήλωσε σε μια απευθείας εκδήλωση του ΠΟΥ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτές είναι ζωές που έχουν σωθεί».
«Τα στεροειδή είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα φάρμακα, και η ανάλυσή μας επιβεβαίωσε πως είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων μεταξύ των ασθενών που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από την COVID-19», δήλωσε κατά την ενημέρωση ο Τζόναθαν Στερν, καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ της Βρετανίας που εργάστηκε στην ανάλυση.
Είπε πως οι δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσαν όλες ένα συναφές μήνυμα, δείχνοντας πως τα φάρμακα είναι επωφελή στους πιο βαριά ασθενείς ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο ή πόσο καιρό νοσούν.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην Journal of the American Medical Association, ενισχύουν τα αποτελέσματα που είχαν χαιρετιστεί ως μεγάλη πρόοδος και ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, όταν η δεξαμεθαζόνη έγινε το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου ανάμεσα σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με COVID-19.
Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε θαλάμους εντατικής φροντίδας για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σε ορισμένες χώρες από τότε.
Ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφορδης που εργάστηκε στη δοκιμή της δεξαμεθαζόνης η οποία ήταν ένα σημαντικό τμήμα της ανάλυσης που δημοσιεύθηκε σήμερα, δήλωσε πως τα αποτελέσματα σημαίνουν πως οι γιατροί στα νοσοκομεία όλου του κόσμου μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για να σώσουν ζωές.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σαφή, και άμεσα χρησιμοποιήσιμα στην κλινική πρακτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μεταξύ των σοβαρά ασθενών με COVID-19, η χαμηλή δόση κορτικοστεροειδών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου».
Ερευνητές δήλωσαν πως το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα αν οι ασθενείς βρίσκονταν στον αναπνευστήρα όταν άρχισαν τη θεραπεία. Είπαν πως ο ΠΟΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες του αμέσως για να συμπεριλάβει τα νέα αποτελέσματα.
Έως τα ευρήματα του Ιουνίου για τη δεξαμεθαζόνη, καμία αποτελεσματική θεραπεία δεν έδειχνε να μειώνει τα ποσοστά θανάτου σε ασθενείς με COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από COVID-19 και 856.876 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.