- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος-Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης
«Διαγνώστηκε στον ίδιο ασθενή 4,5 μήνες μετά την πρώτη»
Στην πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επαναμόλυνσης ατόμου με κορονοϊού αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Νέα ανάρτηση πραγματοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FaceBook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Αυτή τη φορά έκανε εκτενή αναφορά στο πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενούς με κορωνοϊό, εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί.
«Ένας υγιής 33χρονος έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 για δεύτερη φορά. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δεύτερης λοίμωξης COVID-19 η οποία διαγνώστηκε στον ίδιο ασθενή 4,5 μήνες μετά την πρώτη, μετά δηλαδή από την ανάρρωσή του από την ασθένεια νωρίτερα αυτό το έτος.
»Διάφορες μελέτες είχαν αναφέρει στο παρελθόν περιπτώσεις υποτιθέμενης επαναμόλυνσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη που επιβεβαιώθηκε μέσω ανάλυσης της γενετικής ακολουθίας του ιού. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που ηγούνται της μελέτης που (έγινε αποδεκτή προς δημοσίευση στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases), αναφέρουν ότι ο ασυμπτωματικός άνδρας διαγνώστηκε ξανά θετικός για τον ιό μετά από ταξίδι στην Ισπανία» αναφέρει.
Στη συνέχει εξηγεί πως οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ανάλυση της γενετικής ακολουθίας, διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την επαναμόλυνση, είναι διαφορετικό -κυρίως κατά 24 νουκλεοτίδια- σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που είχε μολυνθεί.
«Πέραν των σημειακών αλλαγών στην αλληλουχία, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο στελεχών και φαίνεται πως η επαναμόλυνση οφείλεται στο στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κορωνοϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2».
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος εκτιμά πως υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε κάποιους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει ενώ ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.