- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαγιορκίνης: Πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης αν συνεχιστεί η αύξηση
«Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα» - «Καμπανάκι» για τους νέους
Για ενδεχόμενο πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, έθεσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων σε νέους στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης» δήλωσε πάντως.
«Κινδυνεύουν και οι νέοι»
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκοσμία κλίμακα και θα συμβεί και αυτό. Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική» επισήμανε.
«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.
Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων
Όσον αφορά τα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες». Τα εγχώρια κρούσματα, συνέχισε, δεν πρέπει να το βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα.
Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων «ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερο νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό.
Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης όχι ορφανά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ιούλιος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό
Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να προστατευτεί η όραση προτού προκληθούν μόνιμες βλάβες
Τι καταγράφουν ως τάση οι οδοντίατροι του εξωτερικού
Οι λόγοι πίσω από την ανησυχητική πρόβλεψη
Αν κάνετε περιπάτους –εντός ή εκτός σπιτιού- την ώρα που δέχεστε ή κάνετε κάποια κλήση, υπάρχει λόγος
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την πάθηση
Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μετασχηματίσει την υγειονομική περίθαλψη
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους πάσχει σήμερα από κάποια αλλεργική πάθηση
Πρόκειται για περιστατικό μηνιγγοεγκεφαλίτιδας σε άτομο ηλικίας άνω των 60 ετών
Τι αλλάζει στη φροντίδα της επιδερμίδας εν μέσω καύσωνα και ποιες πρακτικές προτείνουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης και δίνουν συμβουλές για ασφαλή άσκηση
Αλήθεια, ποια περίοδο της ανθρωπότητας ζούσαμε καλύτερα;
Πρόκειται για προϊόντα μη αξιολογημένα ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια
Τα ευρήματα συμφωνούν και με πρόσφατες έρευνες στους άνδρες
Γύρω στο 20% του πληθυσμού αγωνιά για την υγεία του
Τι εξηγεί καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.