- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ανακάλυψη δύο νέων βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση επικίνδυνης επιπλοκής της κύησης.
Η ανακάλυψη δύο νέων βιοδεικτών δημιουργεί τις προοπτικές για πρόβλεψη των υποκείμενων αιτίων της προεκλαμψίας και μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση της επικίνδυνης αυτής επιπλοκής της κύησης.
Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το κύημα, όπως υπέρταση και οργανική ανεπάρκεια, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Επίσης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν δύο νέους βιοδείκτες, τους FKBPL και CD44, οι οποίοι ενδεχομένως να αλλάξουν τη διαχείριση της προεκλαμψίας.
Σύμφωνα με την Δρ. Lana McClements οι βιοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση και αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης προεκλαμψίας στα πρώιμα και όψιμα στάδια της κύησης, σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες.
Η ερευνήτρια υπενθυμίζει ότι υπάρχουν δύο μορφές προεκλαμψίας: η πρώιμη που διαγιγνώσκεται πριν την 34η εβδομάδα κυοφορίας και η όψιμη που διαγιγνώσκεται μετά την 34η εβδομάδα.
Η πλειοψηφία των στρατηγικών ελέγχου και παρακολούθησης ωστόσο εστιάζουν στην πρώιμα εκδηλούμενη προεκλαμψία, που αφορά στο 10-15% των περιπτώσεων, ενώ η όψιμη διαλανθάνει της προσοχής.
Οι δύο νέοι βιοδείκτες αναμένεται να είναι χρήσιμοι στη διάγνωση της δεύτερης αυτής μορφής προεκλαμψίας, μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου.
«Οι βιοδείκτες επιτρέπουν τη πρόγνωση της μη φυσιολογικής λειτουργίας του πλακούντα ή του μητρικού αγγειακού συστήματος, που είναι υποκείμενες αιτίες της προεκλαμψίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της προεκλαμψίας και την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της, περιλαμβανομένου του θανάτου, ενώ δεν αποκλείεται να αποκομίσουμε περισσότερη γνώση για τους υποκείμενους μηχανισμούς της νόσου και άρα νέους θεραπευτικούς στόχους», σύμφωνα με την Δρ Lana McClements.
Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν και μια ακόμη σημαντική πτυχή της μελέτης ότι, δηλαδή ο ένας εκ των βιοδεικτών, ο FKBPL μπορεί να ανασταλεί με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μπορεί να προληφθεί ευθύς εξ αρχής η προεκλαμψία.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.