- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο ΠΟΥ ζητά αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δεξαμεθαζόνης
Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής κλινικής δοκιμής η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα σε αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης, μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι αυτό το ισχυρό στεροειδές μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από την Covid-19.
«Η επόμενη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και η γρήγορη και δίκαιη διανομή δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στο πού είναι περισσότερο αναγκαία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.
«Ευτυχώς, είναι ένα φθηνό φάρμακο και υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής κλινικής δοκιμής Recovery που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από την Covid-19.
Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που δείχνει βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με Covid-19, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ενδείξεις για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη του επίδραση.
Η βρετανική μελέτη έδειξε επίσης ότι η θνησιμότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο σε λιγότερο σοβαρά άρρωστους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι. Από την άλλη, η θεραπεία δεν έδειξε κανένα όφελος για ασθενείς που δεν χρειάζονταν αναπνευστική βοήθεια.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «η δεξαμεθαζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς της Covid-19 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, υπό στενή κλινική παρακολούθηση».
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί για ασθενείς σε ήπια κατάσταση ή ως προληπτικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη», επέμεινε ο Τέντρος.
Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη θεραπεία των σοβαρά προσβεβλημένων ασθενών.
«Η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί», μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της βρετανικής δοκιμής, σημείωσε ο Τέντρος. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αλληλεγγύη» και «διαφάνεια», ώστε οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση υγείας να λαμβάνουν κατά προτεραιότητα αποθέματα δεξαμεθαζόνης.
Ζήτησε επίσης να είναι πάντα διαθέσιμα αποθέματα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών για τις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως η δεξαμεθαζόνη. «Είναι επίσης σημαντικό να γίνει επαλήθευση ότι οι προμηθευτές μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα» των προϊόντων, «επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εισέλθουν στην αγορά κατώτερα ή παραποιημένα προϊόντα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ένα φάρμακο διαφορετικό από τη δεξαμεθαζόνη, το αντιϊκό ρεμδεσιβίρη (remdesivir), έδειξε κάποια αποτελεσματικότητα στην επιτάχυνση της ανάρρωσης των ασθενών που νοσηλεύονταν με Covid-19. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα στα τέλη Απριλίου από τις αμερικανικής αρχές.
Ωστόσο, η ρεμδεσιβίρη δεν αποδείχθηκε ότι απέτρεψε θανάτους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.