Health & Fitness

Guardian: Μικρή εταιρεία άλλαξε τη στρατηγική ΠΟΥ για κορωνοϊό

Ακολούθησαν τακτικές με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαστήριο
Εργαστήριο © Unsplash

Άρθρο της Guardian ισχυρίζεται ότι ύποπτα στοιχεία μικρής εταιρείας άλλαξαν τη στρατηγική ΠΟΥ και άλλων κρατών απέναντι στον κορωνοϊό.

Σοβαρές υπόνοιες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού αφήνει εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο ΠΟΥ καθώς και αρκετές κυβερνήσεις αλλάξαν τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τις θεραπευτικές μεθόδους που ακολούθησαν, με βάση τα αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία, μία μικρής αμερικανικής εταιρείας στατιστικών αναλύσεων στον τομέα της υγείας.

Το συγκεκριμένο γεγονός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για κάποιες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα του Guadian, η αμερικάνικη εταιρεία Surgisphere, η οποία φαίνεται ότι απασχολεί ελαχίστου εργαζόμενους και με διάφορες «ειδικότητες» από συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας μέχρι και μοντέλο για περιεχόμενο κατάλληλο μόνο για ενήλικες, έχει παράσχει αρκετές μελέτες σχετικά με την Covid-19, οι οποίες συνυπογράφονται από τον εκτελεστικό διευθυντή της, χωρίς όμως να δίνει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τα δεδομένα έχουν αποκτηθεί νόμιμα από περισσότερα από 1.000 νοσοκομεία και έχουν δημοσιευθεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, όπως το Lancet και New England Journal και οδήγησαν σε αλλαγή στρατηγικής αναφορικά με τις θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της νόσου κάποιες χώρες τις Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα τα δύο περιοδικά έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συγκεκριμένες μελέτες.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χρησιμοποίησε τις εν λόγω μελέτες στην απόφαση του για αναστολή δοκιμών για το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη.

Μάλιστα μία ανεξάρτητη έρευνα για λογαριασμό του Guardian κατέδειξε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων της συγκεκριμένης εταιρίας. Σύμφωνα με την έρευνα οι εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν ελάχιστο ή ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο.

Η σελίδα της Surgisphere στο LinkedIn μέχρι την περασμένη εβδομάδα απαριθμούσε έξι υπαλλήλους και έχει λιγότερους από 100 ακολούθους και μέχρι την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε τρεις.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορες βάσεις δεδομένων σχετικά με νοσοκομεία στον κόσμο, η παρουσία της στο διαδίκτυο είναι πολύ μικρή. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακολούθους, ενώ δεν υπάρχει κάποιο ποστ από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτη του 2020.

Μέχρι τη Δευτέρα το link για επικοινωνία στην ιστοσελίδα της έγειρε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να επικοινωνήσουν μαζί της ώστε να της διαβιβάσουν στοιχεία.

Ο εκτελεστικός της διευθυντής Sapan Desai έχει σε βάρος του τρεις δικαστικές υποθέσεις για αθέμιτες ιατρικές πρακτικές άσχετες με τη βάση δεδομένων της Surgisphere. Σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες ως ανυπόστατες.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.