Κορωνοϊός: Απαντήσεις στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να βγω για ψώνια; Να πάω στον οδοντίατρο; Απαντήσεις σε ακόμα 8 βασικές ερωτήσεις
Τα μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν αλλά δεν εμείς δεν χαλαρώνουμε τελείως και απαντάμε στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό.
Η κοινωνία βγαίνει έξω. Τα μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως χαλαρώνεις κι εσύ τις άμυνές σου. Η «φούσκα» που σε προστάτευε (οι τοίχοι του σπιτιού σου) έσπασε. Και είσαι χαρούμενος. Θέλεις να κάνεις τα πάντα, να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο. Τώρα όμως είσαι και πάλι εκτεθειμένος. Αυτό το σκέφτηκες; Μην το ξεχνάς. Μην βιάζεσαι. Και αν μας ρωτήσεις, θα σου πούμε:
Πρέπει ακόμα να διατηρώ την ενδεδειγμένη απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους;
Ναι. Η άρση των μέτρων δεν σημαίνει πως μπορούμε πλέον να χαιρετιόμαστε και να «αγκαλιαζόμαστε» όπως… τότε, όσο κι αν μας απογοητεύει αυτό. Οι αποστάσεις εξακολουθούν και πρέπει να τηρούνται. Τα 2 μέτρα ισχύουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ευθύνης. Πλένουμε σχολαστικά και συχνά τα χέρια μας, δεν αφήνουμε το αντισηπτικό χεριών σπίτι και όπου επιβάλλεται, χρησιμοποιούμε μάσκα.
Μπορώ να επισκεφθώ τους φίλους ή συγγενείς μου;
Το «μακριά κι αγαπημένοι» παίρνει εδώ την κυριολεκτική του διάσταση. Ναι, μπορείς να δεις τους φίλους σου, ωστόσο, καλό θα είναι ακόμη κι εδώ να τηρήσετε τις μεταξύ σας αποστάσεις και να αποφύγετε τις αγκαλιές, ενώ ιδανικό θα ήταν οι συναντήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίζεις ο χώρος που βρίσκεστε να αερίζεται καλά. Στην περίπτωση συγγενών, εάν υπάρχουν μεγάλης ηλικίας άνθρωποι ή μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ίσως να το ξανασκεφτείς. Κάνε λίγο υπομονή ακόμα.
Μπορούν οι παππούδες να δουν τα εγγόνια τους;
Είναι ρίσκο. Για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που δεν μένουν μαζί με τα εγγόνια τους στο ίδιο σπίτι, καλό θα ήταν να αποφύγουν τη στενή επαφή. Μπορούν να δουν τα εγγόνια, τηρώντας τις αποστάσεις. Δεν τα αγκαλιάζουν και φορούν μάσκα όσο βρίσκονται μαζί τους. Ιδανικά, οι συναντήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Δεν αγκαλιάζονται, δεν φιλιούνται.
Μπορώ να βγω βόλτα με έναν φίλο ή να κάνω πικνικ;
Ναι, μπορείς. Όμως, το να βγεις μια βόλτα με έναν φίλο σου σε ένα πάρκο είναι προτιμότερο από το να «αράξεις» μαζί του στο καθιστικό. Όσο για ένα πικνικ, γιατί όχι; Αρκεί να έχει ο καθένας τη δική του κουβέρτα που θα απλώσει στο χώμα και το δικό του φαγητό. Ο ιός δεν μεταφέρεται με το φαγητό, αλλά πρέπει να αποφύγεις να ακουμπάτε τα ίδια σκεύη, ενώ η απόσταση είναι σημαντική και εδώ.
Με πόσους ανθρώπους μπορώ να βρεθώ ταυτόχρονα;
Σίγουρα δεν είναι ακόμη καιρός να οργανώσεις ένα μεγάλο πάρτι σπίτι σου ή έξω από αυτό, όσο κι αν το θέλεις. Μέχρι 10 άτομα είναι το πιο ασφαλές, ώστε να μπορούν και οι αποστάσεις να τηρηθούν και να είστε και «κοντά». Ουσιαστικά δεν είναι θέμα αριθμού αλλά «πυκνότητας», δηλαδή τόσοι ώστε και να επικοινωνείτε αλλά και να υπάρχει και η ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ σας.
Τι κάνω στο πρώτο ραντεβού;
Δεν κάνεις, γιατί δεν κανονίζεις τώρα ένα πρώτο ραντεβού. Καλύτερα περιόρισε τις επαφές σου στους φίλους και τους ανθρώπους που ήδη γνωρίζεις ή καλώς ή κακώς συναναστρεφόσουν ήδη μαζί τους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Κάνε λίγη υπομονή. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή να βγεις το πρώτο ραντεβού τώρα. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, θα ήταν άβολο λοιπόν, και ένα φιλί στο τέλος του ραντεβού, είναι απαγορευτικό - δια ροπάλου.
Να φάω στο εστιατόριο;
Τα εστιατόρια ήδη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τόσο των πελατών τους όσο και του προσωπικού τους. Μπορείς να φας σε ένα εστιατόριο λοιπόν, από τη στιγμή που έχει προβλεφθεί η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και το προσωπικό τηρεί τους κανονισμούς (μάσκα, γάντια). Ωστόσο, και εδώ υπάρχει πάντα το ρίσκο, γι’ αυτό καλό είναι οι ευάλωτες ομάδες πολιτών και τα ηλικιωμένα άτομα να καθυστερήσουν λίγο την «επιστροφή» τους σε έναν τέτοιο χώρο. Σκέψου επίσης πως το ίδιο μεγάλο ρίσκο λαμβάνουν και οι υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο περισσότερες ώρες από σένα και έρχονται σε επαφή όχι μόνο με περισσότερο κόσμο αλλά και με τα αντικείμενα (πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια) που αγγίζει αυτός ο κόσμος. Προστάτεψέ τους. Μην σπεύσεις. Μπορείς να τα στηρίξεις και με την επιλογή του take-away.
Μπορώ να βγω για ψώνια στα μαγαζιά;
Όπως για τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, έτσι και για τα καταστήματα όλων των άλλων ειδών που ανοίγουν τώρα τις πόρτες τους, ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες όπως και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τηρούνται οι αποστάσεις, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, το αντισηπτικό χεριών καλό είναι να βρίσκεται μόνιμα στην τσέπη σου. Οι καταστηματάρχες φοβούνται το ίδιο με σένα και έχε εμπιστοσύνη πως ακολουθούν κι εκείνοι όλους τους κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, εάν σε ένα κατάστημα υπάρχει αρκετός κόσμος, καλύτερα να το αποφύγεις. Περπάτησε στο επόμενο.
Να πάω στο κομμωτήριο;
Να πας. Με προσοχή και σύνεση. Επειδή στο κομμωτήριο η απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί μεταξύ του κομμωτή και εσένα, ενώ υπάρχει και πολύ «κουτσομπολιό» κατά τη διάρκεια του κουρέματος (σταγονίδια), τόσο εσύ όσο και ο κομμωτής σου και το προσωπικό του κομμωτηρίου επιβάλλεται να φοράτε μάσκα. Επίσης, δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σου άλλα άτομα που επίσης κουρεύονται. Αυτή την απόσταση σίγουρα θα την έχει φροντίσει το κομμωτήριό σου (αν όχι, άλλαξε κομμωτήριο). Να θυμάσαι πάντως πως δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς αν το μαλλί σου δεν είναι τέλειο ή αν φαίνεται πως έχεις «επέμβει» μόνη στην αισθητική του κεφαλιού σου. Υπάρχει κατανόηση. Αν έχεις το περιθώριο, μείνε λίγο ακόμη μακριά από το κομμωτήριο.
Μπορώ να πάω στον οδοντίατρο;
Εάν υπάρχει επιτακτική ανάγκη, εάν έχεις κάποιο πρόβλημα στα δόντια που σε ταλαιπωρεί και δεν μπορείς να αναβάλεις για αργότερα την όποια θεραπεία, φυσικά και να πας. Διαφορετικά, αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι ένας καθαρισμός, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς. Μην φανταστείς πως και για τους οδοντιάτρους είναι ευχάριστη η διαδικασία ή ότι δέχονται αψήφιστα το ρίσκο. Λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια τη δική τους και τη δική σου, μην αμφιβάλεις στιγμή γι’ αυτό, ωστόσο, σκέψου πως μόνο εκείνοι φορούν μάσκα και πρέπει να δουλέψουν σε πολύ κοντινή απόσταση με το «στόμα» πολλών. Όση ευθύνη έχει ο γιατρός σου απέναντί σου, την ίδια έχεις κι εσύ απέναντί του. Ο καθαρισμός σου, μπορεί να περιμένει.
Μπορώ να κάνω τατουάζ;
Η εικόνα κάποιου που κάνει τατουάζ είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα ενός εμπορικού κέντρου γεμάτου κόσμο. Αν αποφασίσεις να κάνεις τατουάζ τώρα, δεν είναι και η χειρότερη στιγμή να το κάνεις, αρκεί να είναι σε χώρο που γνωρίζεις πως τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και όλοι φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένου και εσένα.
Να πάω στη θάλασσα ή στην πισίνα;
Τα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν, μέχρι στιγμής, πως δεν διατρέχεις κίνδυνο να κολλήσεις τον ιό από το νερό. Φυσικά και να πας, αρκεί να είσαι σίγουρος πως μπορείς να τηρήσεις τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τόσο έξω όσο και μέσα στο νερό. Στις πισίνες να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός, όσον αφορά τις αποστάσεις, καθώς ο χώρος τους είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με μια παραλία και είναι πρακτικά δύσκολο, μια ζεστή μέρα, να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις. Τόσο σε μια πισίνα όσο και σε μια οργανωμένη παραλία, φρόντισε να έχεις τη δική σου ξαπλώστρα ή καρέκλα και απέφυγε την ουρά στα μπαρ και τους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.