Έρευνα: Ο λόγος που οι άνδρες προσβάλλονται πιο πολύ από τον κορωνοϊό
Μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο που οι άνδρες φέρουν περισσότερο στο αίμα τους
Σε ένα ένζυμο που έχουν περισσότερο οι άνδρες στο αίμα τους ίσως να οφείλεται ότι εκείνοι προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό έναντι των γυναικών.
Μία πιθανή εξήγηση για το λόγο που οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό επιχειρεί να δώσει μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα, οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, που βοηθάει τον κορωνοϊό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η διαπίστωση πιθανώς εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19 και πεθαίνουν από αυτήν τη νόσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντριαν Βόορς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 1.485 άνδρες και 537 γυναίκες, ενώ η δεύτερη 1.123 άνδρες και 575 γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες στην πρώτη ομάδα και 74 και 76, αντίστοιχα, στη δεύτερη. Στη μελέτη συμμετείχε ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν») και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν φάρμακα αναστολείς ή ανταγωνιστές του ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης τύπου 2), δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ACE2 στο αίμα τους, άρα δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της χορήγησης αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν και Covid-19, όπως είχε προταθεί από προηγούμενες αναφορές», δήλωσε ο δρ Βόορς.
Ο υποδοχέας ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων, προσδένεται στο κορωνοϊό και του επιτρέπει να εισδύσει και να τα μολύνει. Υψηλά επίπεδα ACE2 υπάρχουν στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδείνωση της Covid-19.
Η νέα έρευνα μελέτησε τα επίπεδα ACE2 μόνο στο πλάσμα αίματος και όχι σε ιστούς όπως των πνευμόνων. Επίσης, τα συμπεράσματά της περιορίζονται μόνο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και όχι γενικότερα σε όλους τους ασθενείς με Covid-19.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.