- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι είναι τελικά ο κρίσιμος δείκτης «RO»
Η σημασία του για την εξέλιξη της πανδημίας και το νέο μοντέλο
Ο δείκτης «RO» είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού και κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας - Η αναφορά του Τσιόδρα.
Κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα (σ.σ. Δευτέρα 4 Μαΐου), ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δείκτη «R0» και στη σημασία που έχει για την εξέλιξή της πανδημίας στη χώρα μας.
«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.
Το «RO» είναι ουσιαστικά ο δείκτης μεταδοτικότητας των ιών. Αυτός ο δείκτης παρουσιάζει το ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή τον μέσο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι θα κολλήσουν τη νόσο από έναν και μόνο άνθρωπο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη μέθοδο την οποία ακολούθησαν οι επιστήμονες στην Ελλάδα και κατάφεραν να υπολογίσουν με τη μικρότερη δυνατή απόκλιση το δείκτη «RO».
«Μπορείς να προβλέψεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν υποκαταγράφεις τους θανάτους και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν τους υποκαταγράφουμε. Εκεί λοιπόν που η υποκαταγραφή είναι πολύ λιγότερη, στα σκληρά δεδομένα, χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε ακόμα καλύτερα το «RO» και το «RT» (απόλυτος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων), είπε ο λοιμωξιολόγος.
«Οποιοσδήποτε πέθαινε στην Ελλάδα από ή με Covid-19 καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid-19. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid-19. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid-19, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό», τόνισε.
Το νέο μοντέλο της εξίσωσης του «RO»
Ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναζητούν ένα νέο μοντέλο της εξίσωσης «RO» με το οποίο θα μπορούν έγκαιρα να βλέπουν πόσο ανεβαίνει η διάδοση του ιού και h επιδημιολογική καμπύλη. Στόχος για αυτό το νέο μοντέλο είναι να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την πολιτεία ώστε να χαλαρώνει ή αντίστοιχα να σκληραίνει και πάλι τα περιοριστικά μέτρα εγκαίρως.
Με βάση τα πρώτα δεδομένα, στη νέα αυτή σύνθετη μαθηματική «εξίσωση» οι ειδικοί της επιτροπής θα συνυπολογίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο, τον χρόνο επώασης, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα που κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα, καθώς και άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες, ώστε να μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη της νόσου στη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν αντιλαμβάνονται με ταχείς ρυθμούς τις πιθανές αυξητικές τάσεις που μπορεί να παρουσιάζει στην πατρίδα μας ο κορωνοϊός, ώστε να εισηγούνται και νέα περιοριστικά μέτρα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.