Κορωνοϊός-ΕΚΠΑ: Πώς κάνουμε απολύμανση στους χώρους εργασίας
Τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια - Αναλυτικές οδηγίες
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Οδηγίες από το ΕΚΠΑ για την απολύμανση στους χώρους εργασίας.
Οδηγίες από το ΕΚΠΑ για το πώς κάνουμε απολύμανση στους χώρους εργασίας, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.
Όπως επισημαίνεται, ο καθαρισμός και η απολύμανση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων συγκαταλέγονται στα βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διαδικασία επανόδου της κοινωνίας στην κανονικότητα.
Η υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών και άλλων δομών, αλλά και να παραμείνουν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΠΑ.
Οι γιατροί και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Βίκυ Μπενέτου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου, Δημήτρης Παρασκευής, Νίκος Θωμαΐδης και Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν τις ειδικές οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση δημόσιων χώρων, χώρων εργασίας, επιχειρήσεων, σχολείων και σπιτιών κατά την επάνοδο στην κανονικότητα που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι οδηγίες είναι εύκολα εφαρμόσιμες και μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους, πανεπιστήμια, σχολεία και επιχειρήσεις κατά την περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας.
Κορωνοϊός: Πώς κάνουμε απολύμανση στην εργασία - Τι να προσέξουμε - Πού να δώσουμε περισσότερη έμφαση
Αναλύονται οι τρεις κύριοι άξονες δράσης και οι επιμέρους ενέργειες για τον σωστό καθαρισμό και την απολύμανση.
- Ανάπτυξη σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης
- Προσδιορισμός των χώρων εφαρμογής των μέτρων. Οι εσωτερικοί χώροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους για 7 ή περισσότερες ημέρες χρειάζονται μόνο καθαρισμό ρουτίνας. Για τους εξωτερικούς χώρους διατηρούνται οι τρέχουσες πρακτικές καθαρισμού.
- Προσδιορισμός του τρόπου απολύμανσης. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος της επιφάνειας και η συχνότητα χρήσης της. Προτεραιότητα στην απολύμανση πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά. Σκληρά και μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, μέταλλο ή πλαστικό, με ορατά βρώμικες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται πριν από την απολύμανση. Απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός και απολύμανση για τη μείωση της έκθεσης.
- Μαλακά και πορώδη υλικά όπως χαλιά, τάπητες ή καθίσματα, πρέπει να καθαρίζονται και να πλένονται επιμελώς και τακτικά. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν και να μη χρησιμοποιούνται σε πολυσύχναστους χώρους.
- Προσδιορισμός των αναγκαίων πόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα προϊόντων καθαρισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά τη χρήση καθαριστικών και απολυμαντικών.
- Υλοποίηση και εφαρμογή σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης απο κορωνοϊό
- Καθαρισμός ορατά ρυπαρών επιφανειών με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.
- Επιλογή κατάλληλου καθαριστικού ή απολυμαντικού προϊόντος. Προκρίνεται η χρήση απολυμαντικών εγκεκριμένων από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ έναντι του ιού. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλκοολούχα διαλύματα με 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη ή διάλυμα χλωρίνης αποτελούμενο από 1/3 μεζούρας χλωρίνης και 3.8 λίτρα νερού. Είναι σημαντικός ο έλεγχος της ετικέτας πληροφοριών κάθε προϊόντος προς επιβεβαίωση της καταλληλότητάς του.
- Τήρηση των οδηγιών της ετικέτας προϊόντος. Η ετικέτα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια του προϊόντος και οδηγίες εφαρμογής. Τα απολυμαντικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.
- Συνέχιση του καθαρισμού ρουτίνας και της απολύμανσης λόγω κορωνοϊού
- Το σχέδιο καθαρισμού/απολύμανσης θα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς και να αναθεωρείται με βάση τη διαθεσιμότητα απολυμαντικών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Οι εμφανώς ρυπαρές επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Είναι αναγκαία η απολύμανση των τακτικά χρησιμοποιούμενων επιφανειών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
- Τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μέτρων προστασίας για το πρόσωπο και η κατ'οίκον παραμονή για όσους έχουν ασθενήσει.
- Τήρηση μέτρων που μειώνουν την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική απόσταση, η διατήρηση τουλάχιστον 2 μέτρων απόστασης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης αντικειμένων και η αποφυγή επισκέψεων σε πολυσύχναστους χώρους.
Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες από τις επιφάνειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.