- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατροί του Κόσμου: Καινοτόμο πρόγραμμα για την πρόσβαση όλων στα φάρμακα
Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και έχει τίτλο: «Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους»
«Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους»: Το νέο καινοτόμο πρόγραμμα από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο Covid-19 αναδεικνύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα την αναγκαιότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις πανδημίες συνειδητοποιούμε πως είμαστε όλοι -ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και κοινωνικής τάξης- ίσοι απέναντι στην ασθένεια. Ίση θα πρέπει να είναι και η μεταχείριση μας από το εθνικό σύστημα υγείας για το δημόσιο καλό.
Η συρρίκνωση, ωστόσο, του προϋπολογισμού του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν έχει ευνοήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στη φροντίδα υγείας.
Οι Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΓτΚ Ελλάδας), η GIVMED και το the Press Project (TPP) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 την υλοποίηση του έργου «Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Active citizens fund. Σκοπός του έργου είναι να συνηγορήσει για την πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων (π.χ. ηλικιωμένων, προσφύγων, ανέργων, χρόνιων και ψυχιατρικών ασθενών) σε ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας και σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι στόχοι συμπεριλαμβάνουν την ανάδειξη των πρακτικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αξιολόγηση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου και την διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής.
Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων θα επιδιωχθεί με την ανάπτυξη των ακόλουθων δράσεων:
- Συλλογή μαρτυριών ασθενών για τη δυσκολία πρόσβασης σε ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και εκπόνηση έρευνας
- Μελέτη του νομικού πλαισίου και ποιοτική έρευνα για δωρεά φαρμάκων – κοινωνικά φαρμακεία σε Ελλάδα και εξωτερικό
- Ερευνητική δημοσιογραφία - Εποπτεία του παρόντος συστήματος υγείας-φαρμάκου
- Πρόταση εξορθολογισμού της εθνικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία μαρτυριών, μελέτης, έρευνας
- Συνηγορία με ενημερωτική καμπάνια, υπέρ των ευάλωτων πολιτών, ενίσχυση της φωνής τους - διάχυση στα ΜΜΕ.
Η συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, της GIVMED και του TPP μέσω των προγραμματισμένων δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη των προβλημάτων πρόσβασης στη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, του νομικού πλαισίου που τα διέπει και τις δράσεις συνηγορίας αναμένεται να υποστηρίξει το καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 - 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το «Solidarity Now».
-----------------
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
Συμπληρώνοντας 29 χρόνια συνεχούς δράσης το 2019, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.