Health & Fitness

Ανησυχία για την καθολική έλλειψη φαρμάκου για την ινομυαλγία

Επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα στους αρμόδιους φορείς

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανησυχία για την καθολική έλλειψη φαρμάκου για την ινομυαλγία
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Λύση στην καθολική έλλειψη φαρμάκου για την ινομυαλγία από την αγορά ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη  Φιλίππου, τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Διονύση Γιαλούρη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εκφράζει τη βαθειά  την ανησυχία της για την καθολική έλλειψη από την αγορά  του φαρμάκου Amitriptyline για την ινομυαλγία.

Η Αθανασία Παππά αναφέρει στην επιστολή: «Θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι το τελευταίο διάστημα (τουλάχιστον ενός χρόνου) στην αγορά παρατηρείται καθολική έλλειψη της amitriptyline. Για το λόγο αυτό oι περισσότεροι ασθενείς έχουν μείνει χωρίς θεραπεία αυτό το διάστημα ή αναγκάζονται να λαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων με Amitriptyline (π.χ. Minitran: Amitriptyline + Perphenazine), με αποτέλεσμα να εκτίθενται  σε δραστικές ουσίες, οι οποίες είναι μη χρήσιμες ή/και επιβλαβείς για τη νόσο τους (Perphenazine). Συμπερασματικά, η έλλειψη της Αmitriptyline δυσχεραίνει σημαντικά την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας ενώ ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι επιβαρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου και των ασθενών».

Στην επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι η ινομυαλγία είναι ένα ρευματικό νόσημα με σοβαρού βαθμού χρόνια διάχυτα μυϊκά άλγη, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα (διαταραχές ύπνου, εντέρου, κεφαλαλγίες, γνωσιακές διαταραχές κ.ά.). Η Amitriptyline (saroten, stelminal), ένα φάρμακο πολύ χαμηλού κόστους, θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα αποτελεσματικά φάρμακα πρώτης γραμμής για την ινομυαλγία, η οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην φαρμακοθεραπεία. Επιπλέον, τονίζει ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής του χρόνιου πόνου παραμένει ιδιαζόντως περιορισμένη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών ιδρυμάτων FDA & EMA, δηλαδή υπάρχουν λίγες επιλογές ψυχοφαρμάκων. Στην καθημερινή κλινική πράξη, και η αποτελεσματικότητα αυτών των λίγων φαρμάκων κρίνεται πτωχή έως μέτρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ