Health & Fitness

Κοροναϊός: Μπορεί να «μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού»

Το χειρότερο δυνατό σενάριο από ειδικό επιδημιολόγο στον Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο μεταδοτικός είναι τελικά ο νέος κοροναϊός
Πόσο μεταδοτικός είναι τελικά ο νέος κοροναϊός / © EPA/WALLACE WOON

Κορυφαίος επιδημιολόγος προειδοποιηθεί ότι εάν ο κοροναϊός δεν τεθεί υπό έλεγχο μπορεί να μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί και να μολύνει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με ειδικό επιδημιολόγο των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ.

Μια νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους εξάπλωσης του νέου κοροναϊού μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους που δεν πέρασαν ποτέ από την Κίνα μπορεί να είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου».

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λέουνγκ, επιδημιολόγος και επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα κολλήσει κατά μέσο όρο περίπου 2,5 άλλα άτομα με τον κοροναϊό, δηλαδή ένα ποσοστό μετάδοσης 60-80%.

«60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός» είπε ο Λέουνγκ εκτιμώντας ότι, ακόμη κι αν το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό –γύρω στο 1%–, ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγάλος. «Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού; Ίσως όχι. Ίσως όλο έλθει κατά κύματα. Ίσως ο νέος κοροναϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού, αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του, θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος» επεσήμανε.

Ο επιδημιολόγος από το Χονγκ Κονγκ στη συνάντηση των ειδικών που διοργανώνει ο ΠΟΥ θα θέσει τους εξής προβληματισμούς: κατ' αρχάς ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και κατά δεύτερον να διαπιστωθεί αν τα δραστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κίνα για τον έλεγχο και περιορισμό της επιδημίας θα πρέπει να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες.

Ο Λέουνγκ δεν είναι ένας τυχαίος επιδημιολόγος. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS το 2002 και 2003. Συνεργάζεται με επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ