- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κατανόησε την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόλις μάθατε ότι έχετε ΠΑΥ ή ότι ζείτε με την ΠΑΥ εδώ και κάποιο διάστημα, είστε ακόμη ο εαυτός σας.»
Το PH HUMAN ebook για την ενημέρωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά από την Actelion Ελλάδος.
«Είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό. Σαν κάτι να σε σπρώχνει συνεχώς προς τα πίσω». Αυτή είναι μία μόνο από τις εμπειρίες ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) που καταγράφονται στο νέο ηλεκτρονικό βιβλίο, το PH HUMAN ebook.
Τι είναι όμως ακριβώς η ΠΑΥ;
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.
Διάγνωση
Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις. Ωστόσο, η διάγνωση της ΠΑΥ είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.
Τα πρώτα συμπτώματα συχνά παρατηρούνται στη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, το τρέξιμο, το περπάτημα σε ανηφόρα ή η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας. Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Εξέλιξη
Τα στάδια της ποικίλλουν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον ασθενή, που όπως θα δείτε το ebook, αισθάνεται σαν να εξαρτάται συνεχώς από άλλους. Είτε κάνουν βόλτα στα μαγαζιά, είτε παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, συναντούν φίλους για καφέ ή σχεδιάζουν τις διακοπές ή το μέλλον, η ΠΑΥ είναι πάντα εκεί, στο προσκήνιο της ζωής τους.
Η Διεθνής Έρευνα για τους Ασθενείς με ΠΑΥ και τους Φροντιστές τους, η οποία υποστηρίχθηκε από την Actelion, έδειξε ότι οι επιπτώσεις της ΠΑΥ σε αυτούς που ζουν με αυτήν την κατάσταση εκτείνεται πολύ πέρα από τα εγκατεστημένα συμπτώματα της ίδιας της νόσου.
Πόσο συχνή είναι η ΠΑΥ;
- Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλλει γυναίκες, άνδρες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας ή εθνικής προέλευσης.
- Μόνο 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται απο την ΠΑΥ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με την ΠΑΥ.
Ειδική Θεραπεία για την ΠΑΥ
Υπάρχουν αρκετά ειδικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν τα λεγόμενα «μονοπάτια», κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ορισμένες βιολογικές διεργασίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
Σε κάθε μονοπάτι εμπλέκονται διάφορα μόρια και δράσεις που ευθύνονται για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Οι αλλαγές στον τρόπο που παράγεται ένα μόριο ή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με άλλα στοιχεία του μονοπατιού, μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.
Έτσι, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι φαρμάκων για να στοχεύσουν στο κάθε μονοπάτι:
- Μονοπάτι της «ενδοθηλίνης»
- Μονοπάτι της «προστακυκλίνης»
- Μονοπάτι του «μονοξειδίου του αζώτου»
Όλα τα παραπάνω φάρμακα χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες, ενώ μειώνουν και αποτρέπουν τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων στα τοιχώματα των αγγείων. Οι δράσεις αυτές διευκολύνουν την καρδιά να αντλήσει αίμα στους πνεύμονες. Αυτό οδηγεί σε βελτίωση του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας και της ευεξίας, καθώς και σε επιβράδυνση της εξέλιξης της ΠΑΥ στην πάροδο του χρόνου.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να εξηγήσει καλύτερα την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, από τις σκέψεις των ίδιων των ασθενών, που βρίσκονται συγκεντρωμένες στο ebook. Στο τέλος του θα συναντήσει κανείς ένα μήνυμα από τη σελίδα προς όλους εκείνους που νιώθουν μόνοι αντιμέτωποι με την ΠΑΥ. Και αυτό δεν είναι άλλο από να συνεχίσουν να είναι ο εαυτός τους.
«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόλις μάθατε ότι έχετε ΠΑΥ ή ότι ζείτε με την ΠΑΥ εδώ και κάποιο διάστημα, είστε ακόμη ο εαυτός σας. Κάνοντας προσαρμογές στην καθημερινή σας ζωή, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε και τι επιθυμείτε να κάνετε, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.