Health & Fitness

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στο ΙΑΣΩ

Ομιλία της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ για τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στο ΙΑΣΩ

Ομιλία για τον Ελληνισμό και την Ελληνική γλώσσα, της Καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Καθηγητές πανεπιστημίου, ιατροί συνεργάτες, η διοίκηση, το προσωπικό του Ομίλου ΙΑΣΩ, καθώς και πλήθος κόσμου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία της κας Ευθυμίου.

Η κυρία Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής γλώσσας, ως σημαντικής για τη μελέτη του αρχικού πυρήνα των ινδοευρωπαικών ομάδων από τις οποίες προήλθε το αρχικό εργαλείο επικοινωνίας λόγου, που αναπτύχθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο με γλώσσες, μετέπειτα αναγνωρίσιμες.

Η ελληνική γλώσσα κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες που ομιλούνται σήμερα - με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ -  που άντεξαν  4.000 χρόνια, στην ιστορία του ομιλούντος ανθρώπινου γένους και που μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει γραπτά, συνεχώς και αδιάλειπτα. Σημείωσε δε ότι η ισχύς της, ως το 1500 μ.Χ. ήταν αξιοθαύμαστη, καθώς αποτελούσε και διεθνή γλώσσα συνεννόησης όπως αποτελούν σήμερα τα αγγλικά.

Η αξία της γλώσσας σήμερα ανέφερε η Καθηγήτρια ιστορίας δηλώνεται και μέσα από  τον επιστημονικό κόσμο, όχι μόνο της ιατρικής όπου τα ελληνικά κυριαρχούν αλλά και της τεχνολογίας αφού λέξεις όπως «τηλέφωνο», η «Γίγα» δεδομένα, αποτελούν την αποδοχή μιας αναγνώρισης της ελληνικής, ως προς το ποιοτικό και ακριβολογικό στοιχείο.

Η κυρία Ευθυμίου ξετύλιξε με τρόπο μοναδικό το κουβάρι της μετάβασης της ελληνικής γλώσσας από τον τρόπο γραμμικής γραφής Β΄, στο αλφάβητο, που όπως είπε οικειοποιήθηκε από τους αυτόχθονες με τέτοιο μοναδικό τρόπο και εξελίχθηκε λόγω της πληθώρας φωνηέντων και συμφώνων που διαμορφώθηκε ένας γλωσσικός πλούτος απαράμιλλος. Εμφατικά σημείωσε ότι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια αποτελούν και σήμερα τα κορυφαία παγκοσμίως, έργα πλούτου γλώσσας, ενώ στη συνέχεια το ελληνικό αλφάβητο αποτέλεσε τη σκυτάλη για το λατινικό αλφάβητο και αργότερα για το Κυριλλικό και κατ΄ επέκταση για τη διάχυση ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού που είναι το αλφάβητο.

Στα στοιχεία που διευκόλυναν την επιρροή της γλώσσας προς όλα τα σημεία του κόσμου η κυρία Ευθυμίου απέδωσε την ιδιαίτερη σημασία της διασποράς του ελληνισμού μέσω της ναυτιλίας.

Και σε επίπεδο θρησκευτικό τα ελληνικά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού τα ευαγγέλια γράφτηκαν στη γλώσσα μας και στη συνέχεια μεταφράστηκαν, ενδεικτικό της ισχύος της γλώσσας και της διασποράς της, ενώ καταλυτική είναι και η ίδρυση του Βυζαντίου στην περαιτέρω  ισχυροποίηση της γλώσσας.

«Η γλώσσα μας έδωσε παιδεία, συνέχεια και δύναμη μέσα στους αιώνες» είπε η κυρία Ευθυμίου και έκλεισε την ομιλία της με τον στίχο του Ελύτη «είμαστε από καλή γενιά», θέλοντας να εμφυσήσει την αισιοδοξία για τη συνέχεια του Ελληνισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.