Health & Fitness

«Εμβολιάζομαι - Θωρακίζομαι»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αξία του εμβολιασμού

Πριν από τα εμβόλια, τα λοιμώδη νοσήματα απειλούσαν την υγεία και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων κάθε χρόνο

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 724
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vaccination.jpg

Ο ρόλος και η αξία του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία και οι αριθμοί των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την εξαίρεση του καθαρού πόσιμου νερού, καμία άλλη παρέμβαση στη δημόσια υγεία δεν έχει συμβάλει περισσότερο στη μείωση των θανάτων παγκοσμίως, όσο τα εμβόλια.

cr-health-inlinehero-vaccine-checkup-09-19.jpg

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» (Ιπποκράτης)
Τα εμβόλια αποτελούν το κατεξοχήν μέτρο πρόληψης για την εξάλειψη των μεταδοτικών νοσημάτων και τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας έναντι θανατηφόρων λοιμωδών νόσων. Πριν από τα εμβόλια, τα λοιμώδη νοσήματα απειλούσαν την υγεία και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων κάθε χρόνο.

Ο εμβολιασμός βοηθά στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής καθώς μειώνει δραστικά τη χρήση αντιβιοτικών, συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας τις επιδημίες, την απώλεια της παραγωγικότητας, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και το υψηλό κόστος των θεραπειών, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενειών στην κοινωνία. 

Ο ρόλος  και η αξία του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία
Η επανεμφάνιση παλαιότερων ασθενειών είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που οφείλεται όχι μόνο στον πλημμελή εμβολιασμό των παιδιών αλλά και στη μείωση της προστασίας των ενηλίκων από  ανεπαρκείς επαναληπτικές δόσεις εμβολίων.

Τα εμβόλια μας βοηθούν να αναπτύξουμε ανοσία χωρίς να χρειάζεται πρώτα να αρρωστήσουμε. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες. Τα οφέλη των εμβολίων για τη δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολύ περισσότερες και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών είναι ευθύνη όλων μας: της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο, αφορά ολόκληρη την κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανοποιητικός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια. Γι’ αυτό τον λόγο ο εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα οφέλη του εμβολιασμού σε αριθμούς

  • Έως 3.000.000 ζωές σώζονται κάθε χρόνο λόγω του εμβολιασμού σ’ όλο τον κόσμο
  • 20.400.00 θάνατοι παιδιών αποτράπηκαν μεταξύ 2000-2016 λόγω του εμβολιασμού κατά της ιλαράς
  • 10.000.000 θάνατοι αποτράπηκαν μεταξύ 2010-2015 λόγω του εμβολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο
  • 26 σοβαρές ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσω  του εμβολιασμού
  • 0 κρούσματα πολιομυελίτιδας καταγράφονται από το 2002 στην Ελλάδα λόγω του εμβολιασμού


«Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι»: Η μεγάλη ενημερωτικήεκστρατεία της MSD  για την αξία  του εμβολιασμού
Η φαρμακευτική εταιρεία MSD με 100 χρόνια ιστορίας στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ασθενειών, με την εκστρατεία «Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι» επιδιώκει την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού.

horis_titlo.png


Πρωτοπόρος στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, η MSD αντιλαμβάνεται την ευθύνη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας συνεισφέροντας στην πρόληψη νοσημάτων όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά, η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, η ηπατίτιδα Α και Β, η πνευμονιοκοκκική νόσος, ο έρπης ζωστήρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλοι καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV.
Η  ιστοσελίδα thorakizomai.gr αποτελεί μία βασική πηγή έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα οφέλη των εμβολίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ