- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί και πώς γίνεται η μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο;
Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος
Μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο: Πότε μπορεί να γίνει
Όσο και αν αποδεχόμαστε την εικόνα του προσώπου μας, μεγαλώνοντας οι ρυτίδες και οι σακούλες κάτω από τα μάτια μας ρίχνουν την ψυχολογία και κάνουν το πρόσωπό μας να δείχνει πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, από όσο πραγματικά νιώθει η ψυχή μας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας, εξετάζοντας τα πάντα, ακόμη και την παραμικρή ατέλεια - ρυτίδα. Και τότε έρχεται ίσως η στιγμή, που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι για την εμφάνισή μας.
Η μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο είναι μια τέτοια επιλογή και ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr), εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτή. Τι είναι; Ποια διαδικασία ακολουθείται; Αν είναι η μεταφορά λίπους σωστή επιλογή για εμάς.
Τι είναι η λιπομεταφορά στο πρόσωπο;
«H μεταφορά λίπους στο πρόσωπο - που ονομάζεται και μεταμόσχευση λίπους - είναι μια διαδικασία, στην οποία απομακρύνουμε λίπος από μια άλλη περιοχή του σώματος και στη συνέχεια, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, το εγχέουμε σε περιοχές του προσώπου, που χρειάζονται αναζωογόνηση», λέει ο κύριος Γαϊτάνης. Οι εγχύσεις γίνονται με λεπτές βελόνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, αλλά το υλικό προέρχεται από το σωματικό λίπος του ίδιου του ασθενή (αυτόλογο λίπος). Τα αποτελέσματα με τη μέθοδο της λιπομεταφοράς έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια, μέχρι και μια δεκαετία. Η μέθοδος θεωρείται απόλυτα ασφαλής και το αποτέλεσμα είναι φυσικό. «Η μεταφορά λίπους στο πρόσωπο γίνεται συνήθως για να γεμίσουμε τις ρινοχειλικές ρυτίδες, τις ρινοπαρειακές, το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες στο μέτωπο και στο μεσόφρυο, αλλά και για να δώσουμε όγκο στα λεπτά χείλη και στα μάγουλα, να βελτιώσουμε το περίγραμμα του προσώπου, ακόμη και να απαλύνουμε σημάδια από ακμή», επισημαίνει ο κύριος Γαϊτάνης. Να σημειωθεί ότι η μέθοδος της λιπομεταφοράς, εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να εφαρμοστεί για να ενισχυθεί ο όγκος στους μαστούς και στους γλουτούς (βραζιλιάνικα οπίσθια).
Ποια είναι η διαδικασία;
H διαδικασία στην ουσία περιλαμβάνει την συγκέντρωση λίπους από άλλες περιοχές του σώματος, όπου αυτό δεν είναι επιθυμητό, και τη μεταφορά του στα σημεία του προσώπου, όπου χρειάζεται. «Το λίπος προέρχεται από το ίδιο το άτομο, γεγονός που κάνει το υλικό απόλυτα ασφαλές», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός. Ο γιατρός, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, παίρνει λίπος από το σώμα του ασθενή. Συνήθως οι περιοχές, που προτιμώνται, είναι η περιοχή της κοιλιάς και το έσω μέρος των μηρών. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό το λίπος δεν επαρκεί, μπορεί να αφαιρεθεί και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Έπειτα, αμέσως μετά τη λιποαναρρόφηση, ο πλαστικός χειρουργός επεξεργάζεται το λίπος που αφαιρέθηκε και εν συνεχεία το εγχέει στα σημεία του προσώπου, όπου χρειάζεται. Άρα η μεταφορά λίπους είναι στην ουσία μια επεμβατική διαδικασία, λόγω της λιποαναρρόφησης, που πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, πιστοποιημένο από την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής και σε σύγχρονη κλινική.
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, έχει αποδειχθεί ότι η βιωσιμότητα των λιποκυττάρων εξαρτάται από τον τρόπο συγκομιδής, επεξεργασίας και έγχυσης στην δότρια περιοχή. Όσο πιο ατραυματική είναι η μέθοδος, τόσο καλύτερη είναι και η βιωσιμότητα του λίπους.
«Περίπου το 40-70% του μεταφερόμενου λίπους θα παραμείνει στο σημείο για πάντα και το υπόλοιπο θα απορροφηθεί από τον οργανισμό», διασαφηνίζει ο κύριος Γαϊτάνης.
Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος;
Κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση είναι εκείνος, που δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και έχει τοπικό λίπος διαθέσιμο, για να αφαιρεθεί και εν συνεχεία να μεταφερθεί στο πρόσωπο. Η λιπομεταφορά απευθύνεται σε όλους όσοι ψάχνουν μία, ακόμα πιο «φυσική», εναλλακτική λύση από τα fillers, με μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.