Health & Fitness

Οι πιο ένοχες τροφές για την κακή αναπνοή

Αν φας ή πιεις κάτι από αυτά, πιάσε γρήγορα οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή μάσα έστω μία τσίχλα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gurkanerol_.jpg
© Gurkanerol

Οι τροφές που βοηθάνε στην ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα μας με αποτέλεσμα την στοματική δυσοσμία

Έχεις την αίσθηση ότι κάτι στην αναπνοή σου σχεδόν πάντα σε ενοχλεί; Η αιτία μπορεί απλά να βρίσκεται κάπου στις πιο συνηθισμένες διατροφικές σου επιλογές, αφού ορισμένα τρόφιμα πηγαίνουν χέρι-χέρι με την κακή αναπνοή. Εμείς σου λέμε τα 7 πιο ένοχα, όχι για να τα βγάλεις από το μενού σου, αλλά για να έχεις πάντα πρόχειρες μαζί σου οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και τσίχλες όταν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις.

Τυρί
Όταν τα αμινοξέα του τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αντιδρούν με τα βακτήρια στο στόμα σου, παράγουν πτητικές οργανικές ενώσεις θείου που μπορούν να κάνουν την αναπνοή σου να μυρίζει σαν κλούβια αβγά. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί: Από τη στιγμή που τους λείπει το υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης ένζυμο, τρώγοντας γαλακτοκομικά συσσωρεύουν αμινοξέα, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη δυσοσμία.
elisa-michelet-rankglqdt_o-unsplash.jpg
© Elisa Michelet


Κάρυ
Κάποιοι ερευνητές πίστευαν ότι το κάρυ μειώνει την κακή αναπνοή, καθώς περιέχει απαραίτητα έλαια που βρίσκουμε στα στοματικά διαλύματα αμερικανικής παραγωγής. Ωστόσο, μία έρευνα του 2004 από το Journal of Clinical Periodontology ανακάλυψε ότι αυτά τα έλαια δεν έχουν τελικά καμία επίδραση στην μείωση της κακής αναπνοής. Οπότε ναι, τα δυνατά μπαχαρικά του κάρυ θα αφήσουν μία όξινη αίσθηση στην αναπνοή σου. Ένας καλός κανόνας για να τον θυμάσαι: Όσο πιο έντονη η μυρωδιά, τόσο πιο πιθανό το φαγητό να προκαλέσει δυσοσμία στην αναπνοή σου.
pushpak-dsilva-e75fktu30fq-unsplash.jpg
© Pushpak Dsilva


Καφές
Η βασική δουλειά του σάλιου είναι να καθαρίσει το στόμα σου από τα βακτήρια. Η καφεΐνη, ωστόσο, μειώνει την παραγωγή σάλιου, επιτρέποντας στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να απελευθερώσουν δύσοσμα αέρια. Η επονομαζόμενη «αναπνοή του καφέ» είναι στα χειρότερά της το πρωί, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου η παραγωγή σάλιου μειώνεται ακόμα περισσότερο. Οπότε αφότου πιεις τον πρωινό σου καφέ, βούρτσισε τα δόντια σου και πιάσε ένα μπουκάλι νερό.
nathan-dumlao-pmw4jzelqcw-unsplash.jpg
© Nathan Dumlao


Μεξικάνικη σάλτσα
Ήδη γνωρίζουμε ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι δύο από τους μεγαλύτερους ενόχους για την κακή αναπνοή, αλλά συχνά ξεχνάμε ότι είναι και τα βασικά υλικά για την πολύχρωμη μεξικάνικη σάλτσα (salsa). Οι περισσότερες περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα δύο αυτά υλικά, είτε ψιλοκομμένο είτε σε μορφή σκόνης. Ακόμα και λίγες μπουκιές σε στέλνουν αμέσως στο «τρένο» της κακής αναπνοής.
tesaphotography.jpg
© TesaPhotography


Μοσχαρίσια μπριζόλα
Το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία δημιουργείται από τα αμινοξέα. Κατά τον ίδιο τρόπο με τα γαλακτοκομικά, αυτά τα στοιχεία αντιδρούν με τα βακτήρια – αλλά από τη στιγμή που το κρέας έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά, η μπριζόλα ενεργοποιεί ακόμα περισσότερες πτητικές οργανικές ενώσεις θείου απ’ όσες ένα κομμάτι ελβετικού τυριού.
loija-nguyen-nybndweox2c-unsplash.jpg
© Loija Nguyen


Κρασί
Το αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση, που σημαίνει λιγότερο σάλιο και περισσότερα βακτήρια στο στόμα. Επιπλέον, το κόκκινο κρασί μπορεί να αφήσει στα δόντια μας ένα στρώμα, πάνω στο οποίο τα βακτήρια έρχονται και «κάθονται». Αν πίνεις συχνά νερό, όταν είσαι για ποτό, θα μείνεις ενυδατωμένος και θα ξεπλύνεις όλα τα βρωμερά βακτήρια από το στόμα σου.
caroline-attwood-z38utgnpnna-unsplash.jpg
© Caroline Attwood


Αρνίσιος γύρος
Με – γεμάτη αμινοξέα - φέτα, - δύσοσμο - κρεμμύδι και – όξινες – ντομάτες. Στην ουσία κάθε υλικό είναι χημικά κατασκευασμένο να προκαλέσει άσχημη αναπνοή. Για να φύγει η δυσοσμία, μάσα μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μόλις τελειώσεις το φαγητό.
mirsa.jpg
© Mirsa


Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στο The Healthy
Επιμέλεια: Νικολέττα Σταμάτη 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ