Health & Fitness

Ακούμπησες κάτι από αυτά; Πλύνε αμέσως τα χέρια σου

Άσε κάτω το στυλό!

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
curology-titp0o0ue70-unsplash.jpg
© Curology

9 επιφάνειες που ακουμπάμε συχνά, αλλά φιλοξενούν πολλά μικρόβια και μας καλούν να βρούμε γρήγορα σαπούνι ή αντισηπτικό

Βακτήρια, ιοί και γενικώς μικρόβια είναι «πράγματα» που κανένας μας δεν θέλει κοντά του και σίγουρα πάνω στο δέρμα του ή –ακόμα χειρότερα– μέσα στον οργανισμό του. Τα καλά νέα είναι ότι ο πολύ απλός τρόπος να τα διώξουμε μακριά μας είναι πλένοντας τα χέρια μας είτε με νερό και σαπούνι είτε με αντισηπτικό.

Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε εντελώς και –για να είμαστε ειλικρινείς– δεν μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας ανά ένα λεπτό, κάθε φορά που ακουμπάμε το οτιδήποτε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επιφάνειες που φιλοξενούν αρκετά μεγαλύτερο (σε ποσότητα και ποικιλία) αριθμό μικροβίων. Αυτές είναι και εκείνες που πρέπει πάντα να ακολουθούνται από ένα καλό πλύσιμο των χεριών μας.

Χρήματα
Το 2017, ερευνητές εξέτασαν χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου από την τράπεζα της Νέας Υόρκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πάνω τους βρίσκονταν εκατοντάδες μικροοργανισμοί, ανάμεσά τους στοματικά και κολπικά βακτήρια και γενετικό υλικό ζώων και ιών. Μία αντίστοιχη έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι ορισμένα χαρτονομίσματα και νομίσματα είχαν παθογόνα, όπως E. coli και σαλμονέλα.

Χερούλια, μπάρες και πόμολα
Είναι οι επιφάνειες που ακουμπάνε πιο συχνά πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Ένα από τα χειρότερα είναι προφανώς οι μπάρες και τα χερούλια των ΜΜΜ, αλλά εξίσου ένοχα είναι τα πόμολα των ασανσέρ, των τουαλετών, των αυτοκινήτων (ειδικά των ταξί) κ.ο.κ..

Κατάλογοι εστιατορίων
Είναι κάποια από τα πράγματα που δεν μπορείς να αποφύγεις να ακουμπήσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να πλύνεις αμέσως τα χέρια σου, αφού μόνο σε μία μέρα μπορεί να τους έχουν ακουμπήσει δεκάδες άνθρωποι. Χαρακτηριστικά ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι 12 εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, το Οχάιο και την Αριζόνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας κατάλογος είχε πάνω του περίπου 185.000 βακτήρια, 100 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε στη μέση λεκάνη.

Τα πάντα στο γραφείο του γιατρού σου
Εντάξει, όχι τα αποστειρωμένα εργαλεία, αλλά όλα τα υπόλοιπα. Λογικό, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων που περνάνε από εκεί είναι (άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο) άρρωστοι. Τα χειρότερα αντικείμενα που μπορείς να ακουμπήσεις είναι το στυλό με το οποίο υπογράφουν οι ασθενείς, οι λαβές της καρέκλας και το πόμολο της πόρτας.

Οποιοδήποτε ζώο
Ναι, αγαπάμε τα σκυλάκια και τα γατάκια, γι’ αυτό χάιδεψέ τα και παίξε μαζί τους, αλλά μετά πλύνε αμέσως τα χέρια σου. Το τρίχωμά τους είναι φορέας πολλών μικροβίων, πέραν του πόσοι άνθρωποι μπορεί να τα έχουν χαϊδέψει πριν από εσένα, ακουμπάνε στο δρόμο και τα χώματα και –ειδικά αν μιλάμε για αδέσποτα– έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα.

Οθόνες αφής
Ας ξεχάσουμε πόσα μικρόβια κουβαλάει η οθόνη του δικού σου κινητού/τάμπλετ, καθώς πιθανότατα την ακουμπάς ανεπαίσθητα, όταν είσαι σε μέρη όπως το μετρό. Ακόμα χειρότερες είναι οι οθόνες αφής, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε εισιτήριο στο μετρό ή να κάνουμε check-in στο αεροδρόμιο.

Ξύλα κοπής και σφουγγάρια κουζίνας
Τα πρώτα έρχονται σε επαφή με ωμά ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το κοτόπουλο, και αν αυτό δεν σου αρκεί για να σε πείσει, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να σε πείσει. Όσο για τα δεύτερα, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 έδειξε ότι τα σφουγγάρια έχουν μέχρι και 326 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Στυλό που δεν είναι δικά σου
Όχι, δεν εννοούμε μόνο αυτά που βρίσκονται στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να συμπληρώσουμε αιτήσεις. Εννοούμε και αυτό που μπορεί να δανειστείς από κάποιον στο γραφείο. Σκέψου όχι μόνο το τι μπορεί να έχουν ακουμπήσει πριν το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, αλλά και ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να τα βάζουν ασυναίσθητα στο στόμα τους ή να μασάνε το καπάκι τους.

Δοχεία σαπουνιού
Σκέψου το απλά. Πόσες φορές έχεις πατήσει το δοχείο, για να βγει το σαπούνι, με τα ίδια χέρια που ετοιμάζεσαι να πλύνεις γιατί έχεις ακουμπήσει κάτι βρώμικο; Τώρα που το σκέφτηκες, την επόμενη φορά ή πλύνε το δοχείο στο τέλος ή προσπάθησε να το πατήσεις με την κερκίδα του χεριού σου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ