- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έρευνα: Σιωπηλή επιδημία η οστεοπόρωση
Παραμελείται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι ειδικοί θεωρούν την οστεοπόρωση μια σιωπηλή επιδημία, η οποία παραμελείται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι ειδικοί θεωρούν την οστεοπόρωση μια σιωπηλή επιδημία, η οποία παραμελείται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.
Υπολογίζεται ότι η οστεοπόρωση επηρεάζει 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και οδηγεί σε ένα κάταγμα κάθε 3 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ειδικοί στην οστεοπόρωση στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι επιπτώσεις αυτής της πάθησης δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως.
Οι ειδικοί (82%) πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή επιδημία, ωστόσο μόνο το 24% πιστεύει ότι το σύστημα υγείας είναι επαρκώς προετοιμασμένο να υποστηρίξει τους ασθενείς με οστεοπόρωση. Πάνω από τους μισούς (53%) ειδικούς στην οστεοπόρωση, θεωρούν ότι οι ασθενείς τους πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση ή τα κατάγματα ευθραυστότητας θα τους επηρεάσουν μόνο βραχυπρόθεσμα3, παρά τις σαφείς αποδείξεις για τη μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία 4,5.
Η νέα ευρωπαϊκή έρευνα της UCB αποκαλύπτει ότι οι ειδικοί στην οστεοπόρωση, πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση και τα κατάγματα ευθραυστότητας παραβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα από τα συστήματα υγείας τους, γεγονός για το οποίο χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.
Η έρευνα, που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2019, βασίστηκε σε ένα ερωτηματολόγιο που εστάλη σε 401 ειδικούς από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 66% συμφώνησε ότι η οστεοπόρωση είναι μια παραμελημένη πάθηση και μόνο το 10% των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι η οστεοπόρωση και τα κατάγματα ευθραυστότητας αντιμετωπίζονται ως υψηλής προτεραιότητας συμβάντα από τις τοπικές αρχές υγείας.3 Όταν ρωτήθηκαν, η πλειοψηφία (90%) συμφώνησε ότι η πάθηση πρέπει να είναι προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και το 91% συμφώνησε ότι η αποτελεσματική διαχείριση μπορεί να βελτιώσει τις εκβάσεις και να μειώσει το κόστος.3 Επί του παρόντος, οι γυναίκες άνω των 45 ετών σπαταλούν περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο λόγω της οστεοπόρωσης σε σύγκριση με άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου του μαστού.6 Το 2010, το κόστος των καταγμάτων ευθραυστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στα 37 δισεκατομμύρια €7 και, βάσει των δημογραφικών αλλαγών, προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που πολλοί από εμάς ήδη γνώριζαν. Κάθε έτος που περνά, όλο και περισσότεροι ασθενείς δεν απολαμβάνουν αποτελεσματική διαχείριση, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε κατάγματα που επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους. Χρειαζόμαστε ειδικές συμβουλευτικές ομάδες που να υποστηρίζουν τους ειδικούς της οστεοπόρωσης και τις ομάδες ασθενών κάθε χώρας, προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικές προσεγγίσεις , που θα γεφυρώσουν το χάσμα στις προτεραιότητες των θεσμικών φορέων που χαράσσουν τις πολιτικές υγείας, του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και των ασθενών», σχολίασε ο δρ Kassim Javaid, σύμβουλος Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παρόλο που ο απόλυτος στόχος είναι η πρόληψη του πρώτου κατάγματος, υπηρεσίες συντονισμένης περίθαλψης μετά το κάταγμα, όπως η Υπηρεσία Συνδέσμου Καταγμάτων (Fracture Liaison Service, FLS), έχουν ξεκινήσει ήδη τη γεφύρωση του χάσματος φροντίδας. Τα επιτυχή αυτά μοντέλα FLS πρέπει να επεκταθούν παγκοσμίως. Μόλις τεθούν σε ισχύ αυτά τα συστήματα, τα FLS μπορούν να εξελιχθούν ώστε να εντοπίζουν ομάδες υψηλού κινδύνου με σκοπό την πρόληψη του πρώτου κατάγματος, που είναι και ο απόλυτος στόχος μας»
Μόνο το ένα τρίτο (33%) των ειδικών θεωρούν ότι οι ασθενείς τους κατανοούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της οστεοπόρωσης και πάνω από τους μισούς (53%) δηλώνουν ότι οι ασθενείς τους πιστεύουν ότι υπάρχει χαμηλός έως μηδαμινός κίνδυνος επακόλουθων καταγμάτων ευθραυστότητας μετά το πρώτο,παρόλο που τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά το πρώτο κάταγμα, ο ασθενής είναι πέντε φορές πιο πιθανό να υποστεί κι άλλο κάταγμα εντός του έτους. Δυστυχώς, επίσης, από τους ασθενείς που πλήττονται από κάταγμα ισχίου, το 40% δεν καταφέρνει να περπατήσει ανεξάρτητα ξανά9 , ενώ το ένα τέταρτο αυτών που υπέστησαν κάταγμα ισχίου θα αποβιώσουν μέσα στο πρώτο έτος μετά το κάταγμα.
Επιπλέον, η έρευνα τόνισε ότι οι προκλήσεις που υπάρχουν στη διαχείριση της οστεοπόρωσης ενδέχεται να υπάρχουν επίσης στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η πλειονότητα (84%) των ειδικών συμφώνησε ότι χρειάζεται αυξημένη ενημέρωση και κατανόηση της οστεοπόρωσης από τους γενικούς ιατρούς (Γ.Ι.) και μόνο το 32% συμφώνησε ότι οι Γ.Ι. παραπέμπουν πιθανές διαγνώσεις οστεοπόρωσης εγκαίρως στους ειδικούς.
Με την οστεοπόρωση να είναι η πιο συχνή νόσος οστών παγκοσμίως, οδηγώντας σε πάνω από 8,9 εκατομμύρια κατάγματα ευθραυστότητας κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο,12 χρειάζεται να γίνουν περισσότερες ενέργειες που θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των γενικών ιατρών και των ασθενών σχετικά με την οστεοπόρωση και τη σημασία της έγκαιρης παραπομπής και αποτελεσματικής διαχείρισης.
«Οι ασθενείς με οστεοπόρωση μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλη απώλεια της ανεξαρτησίας τους και μειωμένη ποιότητα ζωής, ειδικά μετά από ένα κάταγμα ευθραυστότητας, και αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα τονίζουν ότι οι ειδικοί που διαχειρίζονται την πάθηση πιστεύουν ότι δεν γίνονται αρκετές ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι η νόσος λαμβάνει την απαιτούμενη προτεραιότητα στο επίπεδο του συστήματος υγείας.», είπε ο δρ Pascale Richetta, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας του Οστού και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στη UCB. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε στην πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της σιωπηλής επιδημίας, με την καλύτερη ενημέρωση αυτών που χαράσσουν τις πολιτικές υγείας, των ιατρών και των ασθενών για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της οστεοπόρωσης, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης και να μειωθεί ο κίνδυνος επακόλουθων, επαναλαμβανόμενων καταγμάτων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.