- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έρευνα: Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut»
Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ορθού και αυτό εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τον τύπο και την τάξη του αντιβιοτικού που χορηγείται, αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.
Tα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut», υποδεικνύουν ότι παρατηρείται ένα μοτίβο κινδύνου το οποίο συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του στομάχου κατά μήκος του εντέρου κατά τη λήψη των αντιβιοτικών.
Οι μελετητές συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Βρετανίας Clinical Practice Research Datalink (CPRD) μεταξύ του 1989 και του 2012 και στη συνέχεια μάζεψαν πληροφορίες συνταγογράφησης από 28.930 άτομα από τα οποία τα 19.726 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου και τα 9.254 με καρκίνο του ορθού.
Διαπιστώθηκε ότι είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά στο 70% των ατόμων που έπασχαν από αυτές τις μορφές καρκίνου και στο 68,5% των υγιών ατόμων. Παράλληλα φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό στα άτομα με καρκίνο του εντέρου να έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά (71,5%) συγκριτικά με τους υγιείς (69%) και τους πάσχοντες από καρκίνο του ορθού (67%). Η συσχέτιση αυτή φάνηκε να υπάρχει ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που είχαν πάρει αντιβιοτικά έως και 10 χρόνια πριν.
Σε ό,τι αφορά το είδος του αντιβιοτικού, φάνηκε ότι αυτοί που είχαν καρκίνο του εντέρου είχαν πάρει συνήθως αντιβιοτικά για αναερόβια βακτήρια (που δεν έχουν δηλαδή ανάγκη οξυγόνου), αλλά και για αερόβια, όμως εκείνοι με καρκίνο του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πάρει αντιβιοτικά για αερόβια βακτήρια.
Το τμήμα του οργάνου στο οποίο εμφανίζεται ο καρκίνος παίζει κάποιο ρόλο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι μόνο οι καρκίνοι στο πρώτο και το μεσαίο κομμάτι του εντέρου συνδέονται με τα αντιβιοτικά, ενώ αυτοί στο τελευταίο τμήμα του όχι.
Λαμβάνοντας υπόψη άλλους δυνητικά επιβλαβείς παράγοντες όπως την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση αντιβιοτικών για πάνω από 16 μέρες, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Το αντίθετο παρατηρήθηκε στον καρκίνο του ορθού, καθώς η χρήση αντιβιοτικών, που υπερβαίνει τις 60 μέρες, συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.
Τέλος, φάνηκε ότι στους περισσότερους πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου είχε χορηγηθεί πενικιλίνη ενώ ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού αποδόθηκε στις τετρακυκλίνες
Οι μελετητές τόνισαν ότι η σημασία της μελέτης τους έγκειται στο ότι αναδεικνύει τη σημασία του να τηρούν ο γιατροί κριτική στάση απέναντι στα αντιβιοτικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.